Izvor: Radio 021, 28.Avg.2019, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka mornarica se protiv morske bolesti bori žvakom s vitaminom C

Morska bolest je poput kazne na otvorenom moru, bez obzira da li pogađa putnike na brodovima ili profesionalne mornare.

Kako lekovi protiv mučnine mogu da imaju razne nuspojave, nemačka mornarica je odlučila da na svojim marincima testira delotvornost žvakaćih guma s visokim nivoom vitamina C.

Najčešće se u borbi protiv morske bolesti propisuju antihistaminici, koji istovremeno deluju sedativno i sprečavaju povraćanje, ali njihova česta nuspojava je osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << umora i pospanosti, što je neprihvatljivo za posadu vojnog broda.

"S obzirom na ranije nalaze da vitamin C ublažava simptome morske bolesti i da je njegovo dejstvo duže nego u slučaju uzimanja antihistaminika, nemački vojni lekari su početkom godine započeli dvogodišnje ispitivanje na nekoliko stotina marinaca vojnih fregata", rekao je Andreas Koh s Pomorskog medicinskog instituta.

Koh je objasnio da se žvakanjem žvakaće gume oslobađa visoka doza vitamina C i deluje tako da se sprečava ili umnogome smanjuje lučenje histamina u mozgu. Vrlo brzo deluje jer sadržaj žvake brzo ulazi u telo putem pljuvačke. Kako bi se ova teorija proverila, tokom istraživanja će se nekim mornarima davati žvake s velikom količinom vitamina C, a drugima neće.

Vitamin C prirodno snižava nivo histamina u ljudskom organizmu. Reč je o hemijskim vezama koje uzrokuju alergijske simptome, a njihov prevelik nivo u organizmu rezultira mučninom i povraćanjem.

Različiti su razlozi koji izazivaju pojavu morske bolesti kod raznih osoba. Najviše putnika probleme doživi na putovanju brodom, a ponekad se koristi i naziv "nausea", koji koren vuče iz starogrčke reči za brod.

Zabeležena je i pojava vrtoglavice koja obično nastaje pošto putnik napusti brod. Koh objašnjava da mnogi koji se nalaze na nekom plovilu reaguju na ljuljanje broda na talasima, a da putnik u stomaku oseća talase na svakih pet sekundi. On dodaje da je na to osetljiva velika većina ljudi.

Morska bolest nastaje kada sistem za ravnotežu smešten u unutrašnjem uhu prima drugačije nadražaje od ostalih receptora.

Za razliku od putnika na kruzerima, mornarički brodovi ne mogu uvek da izbegnu velike talase na otvorenom moru, a ako veći deo marinaca podlegne morskoj bolesti, vojne operacije se u nekim slučajevima moraju prekinuti.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.