Izvor: Radio 021, 29.Mar.2020, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema zabrane pričešćivanja iako struka takvo ponašanje smatra visoko rizičnim

Struka pričešćivanje vernika smatra visoko rizičnim ponašanjem, ali ona ne uvodi zabrane, kažu epidemiološki stručnjaci.

"Stručni stav je jasan - mi takvu vrstu ponašanja svrstavamo u visok rizik za prenošenje infekcije", navela je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Kako je istakao epidemiolog Predrag Kon, oni ne mogu da zabrane takva okupljanja, nego, kako kaže, mogu samo da daju preporuke.

"Mi dajemo samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << preporuke, zabrana dolazi od vlasti. Apelujem na ljude da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik pri korišćenju iste kašičice daleko veći. Jasno smo rekli i da ne sme biti nikog na udaljenosti manjoj od dva metra", rekao je Kon.

U subotu, na pitanje novinara da li će možda biti neke obavezujuće preporuke ili naredbe SPC u vezi sa pričešćivanjem građana i liturgijama, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije imao konkretan odgovor.

Danas je ponovo viđen veći broj ljudi pred novosadskim crkvama.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.