Ne mogu da pronađu zvezde koje su kupili, pa traže pomoć od astronoma

Izvor: Radio 021, 22.Jul.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mogu da pronađu zvezde koje su kupili, pa traže pomoć od astronoma

Profesionalni astronomi imaju ovih dana pune ruke posla, jer osim što istražuju galaksije, sada su uključeni i u potrage za zvezdama koje su ljudi kupili preko interneta a ne mogu da ih pronađu, piše portal "Gizmodo".

Poznato je da su zvezde na Mlečnom putu mogle da se kupe preko interneta i to po ceni od dvadesetak dolara. Ali, iako kupite zvezdu vi zapravo ne postajete njen vlasnik, nego zapravo kupujete parče lepog papira i poziciju u privatnom registru firme koja vam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je prodala.

Internacionalna Astronomska Unija je jedina organizacija koja daje imena zvezdama i niko to ne može u njihovo ime da uradi.

Prema svedočenjima kupaca, postoji problem da nađete svoju zvezdu.

"Kao astronomi često čujemo pitanja kako neko može da pronađe svoju zvezdu. Često dajemo tehničku podršku kompanijama da bi uspele da pronađu zvezde", kaže Karen Masters, astrofizičarka na koledža "Haverford".

Kompanije zapravo prodaju samo romantične ideje: da nekome ko vam je posebno drag poklonite zvezdu ili da je nazovete po voljenoj osobi. I tako svaki put kada pogledate u nebo setite se ljubavi zbog koje vam igra srce.

Astronomi navode da je svega 2.500 zvezda vidljivo golim okom, a kompanije ih prodaju na milione. Za one ostale vam je potreban ozbiljan teleskop da biste ih uočili, pa sada mnogi imaju problem da nađu ono za šta su platili.

Astronom Brit Šaringhausen svedoči da ga je jednom jedna porodica zamolila da im pronađe zvezdu nazvanu po preminulom rođaku. Slučaj je bio "napet" jer su koordinate bile vrlo neprecizne.

"Našla sam jednu lepu sliku iz svemira i zaokružila sam najlepšu zvezdu. Nisam imala srca da im rasturim snove", priznala je Brit.

Stručnjaci navode da ne bi trebalo da kupujete ovako "jedinstvene poklone", jer su oni najčešće loše koordinate i lažna imena.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.