Naučnici zabrinuti: Sve manje letećih insekata

Izvor: Radio 021, 19.Okt.2017, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici zabrinuti: Sve manje letećih insekata

Novo istraživanje, sprovedeno u 60 zaštićenih prirodnih područja širom Nemačke, dalo je dramatične rezultate: broj letećih insekata opao je za čak 75 odsto u poslednjih 30 godina.

Uzrok? I dalje nepoznat, piše BBC.

"Ovo potvrđuje ono što su svi imali kao instinktivni osećaj - fenomen vetrobrana gde ubijete sve manje insekata (automobilom) vremenom opada. Ovo je prva studija koja je ispitala totalnu biomasu insekata i potvrdila je naše brige", objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Kaspar Halman sa Univerziteta Radboud u Holandiji.

Studija se temelji na merenju biomase svih insekata zarobljenih u 63 zaštićena prirodna područja tokom 27 godina, od 1989. do ove godine. Podaci uključuju hiljade različitih vrsta letećih insekata, poput leptira, pčela i moljaca. Posebno zabrinjava to što se opadanje događa u prirodnim rezervatima, koji bi trebalo da pruže zaštitu insektima i drugim vrstama.

Naučnici zaključuju da je drastično opadanje vidljivo nezavisno od prirodnog staništa, ljudske obrade zemlje i vremena, zbog čega im pravi uzrok ovog fenomena i dalje izmiče. Ističu važnost usvajanja mera za koje se zna da su korisne za insekte, poput pojasa cveća oko farmi i minimiziranja štetnog dejstva intenzivne poljoprivrede.

"Ne znamo koji su tačno uzroci. Ova studija pokazuje koliko je važno imati dobar monitoring, a sada nam je potrebno više istraživanja kako bi sagledali uzroke - tako da to sada ima vrlo visok prioritet", komentarisao je dr Hans de Kron s istog univerziteta i dodao: "Moderni poljoprivredni pejzaž za insekte je neprijateljska okolina, to je za njih pustinja, ako ne i gore. A opadanje je dobro dokumentovano. Veliko iznenađenje je to što se događa i u susednim prirodnim rezervatima."

Gubitak insekata, upozoravaju naučnici, ima dalekosežne posledice za čitave ekosisteme: insekti su izvor hrane mnogim pticama, vodozemcima, reptilima i šišmišima, a biljke se oslanjaju na insekte za oprašivanje. Osim toga, ovo opadanje je ozbiljnije nego ono evidentirano u ranijim naučnim studijama.

Autor: Index.hr

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Studija: Broj letećih insekata smanjen za 75 odsto, preti ekološki Armagedon

Izvor: Beta, 19.Okt.2017

 Broj letećih insekata je u poslednjih 25 godina opao za 75 odsto, navodi se u studiji koja upozorava da se bliži "ekološki Armagedon".Uticaj na čovečanstvo može biti ogroman, jer insekti imaju nezaobilaznu ulogu u životu na Zemlji kao oprašivači biljaka i hrana za veće životinje, preneo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.