Izvor: Radio 021, 15.Avg.2019, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici za potpunu zabranu alkohola: Samo jedno piće vas čini lošijim vozačem

Naučnici su utvrdili da čak i jedno alkoholno piće može da utiče na smanjenu sposobnost kontrole vozila na putu, pa preporučuju da se uvede potpuna zabrana alkohola za volanom.

Jedno alkoholno piće može značajno da utiče na sigurnost u vožnji, upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Saseksu.

Ne postoji neka standardna količina alkohola koja bi bila granica za vozače oko koje su naučnici složni, jer neko može zadržati visoku dozu prisebnosti uz zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dopuštenu granicu, dok neki već i s jednom čašom vina mogu da izazazovu probleme na putu.

Nova studija sugeriše da je dovoljna i jedna časica kako bi se značajno kompromitovao osećaj nad kontrolom vozila osobe koja sedi za volanom. Zbog toga se preporučuje da se unošenje alkohola pre upravljanja motornim vozilom potpuno zabrani.

Studija se bavila poređenjem osećaja osobe koja je popila jedno piće pre i posle vožnje na kontrolu za volanom i razumevanje posledica nekih odluka. Vozačima koji su učestvovali u istraživanju je bilo dopušteno da imaju 80 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi, odnosno 35 mikrograma alkohola na 100 mililitara daha ili 107 miligrama alkohola na 100 mililitara urina.

Reč je o ljudima različite starosti, težine i tolerancije na alkohol, koji su pili različitom brzinom, međutim većina ispitanika bila je ograničena na jednu čašu vina.

Istraživači su otkrili da kad ljudi popiju malo pića, njihova percepcija vremena između njihove aktivnosti i posledica tih aktivnosti postaje kraća.

Nema zaključka o tome da li će zbog toga odluke za volanom donositi prerano, ili prekasno u odnosu na stanje na drumu, ali je uočeno da ih rastući osećaj agresije može učiniti preterano samopouzdanima dok voze i veća je verovatnoća da će donositi opasne odluke.

"Naša studija predstavlja uverljiv dokaz da je čak i jedna krigla piva dovoljna da kompromituje osećaj čoveka za donošenje odluka. To može da ima važne implikacije za pravnu i društvenu odgovornost vozača i postavlja se pitanje jesu li trenutna ograničenja alkohola zaista sigurna", kaže dr Aldo Badiani, direktor Centra za istraživanje i intervenciju zavisnosti u Saseksu (SARIC).

Dodaje da je važno napomenuti da su u eksperimentima svi učesnici ostali unutar zakonskih granica dopuštene količine alkohola koje važe u Engleskoj, Velsu, SAD i Kanadi.

"A ipak je uočen poremećaj osećaja za kontrolu nad vozilom", upozorava Badiani.

Studija je obuhvatila ukupno 59 učesnika koji su popili koktel s dozom alkohola prilagođenom njihovoj težini, kako bi ostali u dozvoljenim količinama. Potom su morali da gledaju u prazan sat koji je imao crvenu tačku koja je kružila svake dve sekunde. Istraživači su im u jednom trenutku rekli da pritisnu dugme, a onda je trebalo da odrede gde je na satu bila tačka u tom trenutku.

U drugom testu, nakon što bi stisnuli dugme usledio bi zvuk, pa je trebalo da odrede položaj tačke u trenutku stiskanja dugmeta, kao i oglašavanja zvuka. Nakon što su popili piće, njihova reakcija je bila znatno sporija, odnosno češće su govorili da su tačke bile bliže jedna drugoj kad se zvuk pojavio.

U slučaju čoveka koji je pijan, taj razmak se dodatno gubi. To bi moglo da znači da je osećaj delovanja povećan, odnosno da mislite da kontrolišete spoljašnje okruženje. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Addiction Biology", a prenosi "Dejli mejl".

Autor: 24sata.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.