Izvor: Radio 021, 16.Jun.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni rad srpskih fizičara jedan od najboljih u svetskoj konkurenciji

Istraživači Laboratorije za Nelinearnu fotoniku, među kojima su dr Dragana Jović Savić, rukovodilac ove laboratorije, kao i dr Dejan Timotijević i Jadranka Vasiljević, 2018. godine objavili su važan rad u časopisu Advanced Optical Materials, a sada je taj rad odabran kao jedan od najboljih za 2018. godinu.

Kao takav, uvršten je u specijalno izdanje časopisa Best of Advanced Optical Materials 2018, javlja Brainz TV.

Advanced Optical Materials je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << inače jedan od vodećih žurnala posvećenih materijalima, sa impakt faktorom 7.43.

Kako navode urednici žurnala, za kolekciju najboljih radova u 2018. izabrali su njihove omiljene i najbolje članke objavljene u toj godini.

Rad naših istraživača nosi naziv Visualizing the energy flow of tailored light.

"Eliptični Matjeovi zraci u raznim nelinearnim režimima formiraju veoma interesantne hiralne strukture koje imaju oblik helikoidnih talasovoda, odnosno helikoidnih fotonskih rešetki", stoji u sižeu ovog rada.

"Pomoću veličine polaznih zraka kao i jačine nelinearnosti kontroliše se broj filamentana na koje se inicijalni zrak raspada, odnosno broj talasovoda, zatim brzina rotacije, kao i nagib helikoidalnih struktura. S povećanjem širine polaznih zraka ili nelinearnosti nastaju modulacione nestabilnosti. Ovakav pristup omogućava stvaranje nelinearnih talasovoda primenom eliptičnih Matjeovih zraka", navodi se u objavi Instituta za fiziku u Beogradu.

Autor: Brainz TV, Institut za fiziku

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.