Izvor: Radio 021, 16.Jun.2020, 12:24

Nastavljeno suđenje predsedniku Opštine Sremski Karlovci, saslušani svedoci

Na današnjem ročištu u okviru suđenja predsedniku Opštine Sremski Karlovci Nenadu Milenkoviću, saslušana su dva svedoka koja su radila u sektoru finansija opštine, kao i državni revizor koji je podneo krivičnu prijavu protiv Milenkovića.

Milenkoviću se stavlja na teret odgovornost za stvaranje, odnosno preuzimanje obaveze iznad dozvoljene aproprijacije kada je u pitanju javna nabavka "Izvođenje inženjersko-geoloških istraživanja i izrada Elaborata o inženjersko-geološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i geotehničkim uslovima za izradu plana detaljne regulacije (PDR) poteza Rovine sa okruženjem u Sremskim Karlovcima", odnosno ugovor vrednosti 2.764.152 dinara (sa PDV-om) sklopljen sa Institutom za puteve AD Beograd.

Danimir Vulinović iz Državne revizorske institucije (DRI) na današnjem ročištu je istakao da je zakon jasan, te da je u momentu zaključenja ugovora na osnovu javne nabavke moralo biti dovoljno sredstava za taj posao, kao i da je u ugovoru moralo da bude navedeno koliko će u kojoj godini biti plaćeno, ukoliko se radi o višegodišnjim radovima, a to nije urađeno.

"U momentu preuzimanja obaveze nije bilo dovoljno sredstava za aproprijaciju, a nije bilo ni zahteva za korišćenje budžetske rezerve", naveo je Vulinović.

Snježana Marjanović, sadašnji rukovodilac za finansije i budžet Opštine Sremski Karlovci, navela je da je posao načelnika opštine da pokrene javnu nabavku, da šef budžeta daje saglasnost, a da predsednik opštine "samo potpisuje". Ona je ocenila da veruje da je, čim je nabavka pokrenuta, u tom trenutku bilo dovoljno novca za njeno sprovođenje, ali da je nakon toga urađen rebalans budžeta.

"Revizija prilikom inspekcije ne gleda prvi budžet već samo rebalans", navela je ona, te zaključila da je u prvom budžetu bilo dovoljno novca.

Ipak, ona je navela da nikakav prigovor na izveštaj DRI nisu podneli, s obzirom na to da "revizor radi po zakonu" i da su sve one greške "koje su se mogle ispraviti, ispravili u odazivnom izveštaju".

Zorica Koprivić, koja je u vreme sporne javne nabavke radila u opštinskom finansijskom sektoru, rekla je da su bila obezbeđena sredstva za nabavku.

Odbrana je priložila dokument koji navodno svedoči da je to tačno, međutim tužilaštvo je zatražilo dodatnu dokumentaciju, budući da pomenuti papir "nema ni potpisa, ni pečata, pa samim tim ni nikakav dokaz o autentičnosti".

Tužilaštvo je odbilo predlog odbrane za ekonomsko-finansijsko veštačenje, ali je zatražilo sučeljavanje svedoka Vulinovića i Marjanovićeve.

Iduće ročište u ovom postupku zakazano je za 8. septembar.

Izjašnjavajući se o optužnici u januaru ove godine Milenković je naveo da nije odgovoran i da je samo "dao zeleno svetlo", odnosno potpisao dokument koji su izradila nadležna odeljenja za budžet i finansije. Opširnije OVDE.

Podsetimo, Državna revizorska institucija podnela je krivičnu prijavu protiv Milenkovića u aprilu 2019. godine zbog revizije poslovanja opštine 2017. godine, koja je pokazala da je ukupno 31,2 miliona dinara potrošeno mimo zakonskih procedura.

Inače, kako je pisao 021 (OVDE), u Sremskim Karlovcima se trenutno dešava rekonstrukcija vladajuće strukture, članova i odbornika, a kao najveće iznenađenje javlja se to da Nenad Milenković nije na izbornoj listi.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.