Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 10:02

Nastavak suđenja za nesreću na rampi Doljevac u julu, Babić i dalje direktor Koridora uprkos "ostavci"

Nastavak suđenja Dejanu Stanojeviću (36), vozaču "Koridora Srbije" za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, zakazano je za 20. jul.

Insajder piše da se na ovom ročištu može se očekivati i prikazivanje originalnih snimaka sa mesta nesreće jer je upravo to bilo najavljeno za suđenje u aprilu koje je, zbog pandemije i vanrednog stanja, odloženo.

Prikazivanje originalnih snimaka sa mesta nesreće najavljeno je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ročištu u februaru ove godine, što su zatražili svi oštećeni. Postupajući sudija je tada rekao da se suđenje nastavlja u aprilu, a da će tada, biti prikazani i originalni snimci koje su tužilaštvu dostavili "Putevi Srbije".

Kako je tužilaštvo ranije za Insajder navelo, "Putevi Srbije" dostavili su Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac, u vezi sa nesrećom u kojoj je poginula Stanika Gligorijević.

Međutim, u niškom tužilaštvu su u odgovoru Insajderu naveli da na snimku nedostaje deo u trajanju od dva minuta, a "događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen je baš u tom periodu". Iako je Insajderu dostavljen pisani odgovor, samo dan kasnije tužilaštvo je pokušalo da demantuje ono što su sami napisali.

Babić: Spavao sam u trenutku nesreće, probudio me jak udarac

Na istom ročištu svedočio je i v.d. direktora Zoran Babić koji je, kako su prenele Južne vesti, rekao da on nije bio za volanom već da je spavao, i da ga je probudilo kočenje i jak udarac.

Vozač automobila u kome je stradala Stanika Gligorijević tada je izmenio i deo iskaza. Na pitanje sudije da li bi mogao da prepozna vozača automobila koji je udario u njegov automobil dok je plaćao putarinu, a u kome se vozio rukovodilac Koridora Srbije, zet pokojne Stanike Gligorijević Srđan Aleksić izjavio je da ne bi, iako je prvobitno Tužilaštvu rekao suprotno.

Kako je rekao, sada, posle ovoliko vremena, ne bi mogao da prepozna vozača, ali da zna da je bio "krupan čovek u svetlijoj garderobi".

Podsetimo, nesreća u kojoj je stradala Stanika Gligorijević dogodila se 31. januara 2019. godine.  Automobil škoda u kojoj je bio direktor Koridora Babić uleteo je velikom brzinom u prostor naplatne rampe gde su dva vozila već stajala. Za nesreću je optužen vozač Koridora Srbije, a kako je otkrio Insajder, njega je tužilaštvo osumnjičilo za blaži oblik teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja, iako je u samoj nesreći poginula jedna osoba.

Tužilaštvo je zatražilo da se Stanojeviću izrekne zatvorska kazna od pet godina i da mu u istom periodu bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom.

Sam Stanojević na prvom ročištu, održanom 22. novembra 2019. godine, izjasnio se da delimično priznaje izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

"Delimično priznajem krivično delo, jer je nesporno da sam ja upravljao vozilom, ali postoje još niz drugih okolnosti kao što su vremenske prilike, magla i klizav kolovoz", rekao je vozač Koridora Srbije.

Ostavka Babića - predstava za javnost

Zoran Babić je ubrzo posle nesreće podneo ostavku na mesto direktora "Koridora Srbije", ali ona do danas nije usvojena. Babić je posle podnošenja navodne ostavke rekao da je "za njega kao čoveka sasvim dovoljno to što je izgubljen ljudski život da više ne obavlja funkciju na kojoj je zatečen u momentu teške nesreće".

"Znanje, ali i moral, odgovornost i pre svega ljudskost i čestitost, osobine su koje u svakom od nas traži naš predsednik. I ne treba da mi kaže bilo šta. Ako me je predložio na funkciju, onda znam šta mi je činiti", pisalo je, između ostalog, na ostavci Babića koja je dostavljena još u februaru.

Uprkos tome, Babić i dalje obavlja ovu funkciju, a iz Vlade Srbije već mesecima nema odgovora na pitanje Insajdera zašto do danas nije konstatovana njegova ostavka.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.