Izvor: Radio 021, 07.Sep.2020, 18:22

Nastava u Mileševu i dalje ispred škole, sastanak sa predsednikom opštine nije doneo rešenje

Đaci u Mileševu su i u drugu školsku nedelju ušli tako što nisu kročili u prostorije svoje škole, već i dalje svoje zadatke obavljaju ispred objekta za koji su opštinske vlasti procenile da je previše ruiniran za organizovanje nastave.

Kako je 021 već pisao (čitajte OVDE) đaci su upućeni na nastavu u susedni Drljan, a za put dužine oko dva kilometra obezbeđen im je autobuski prevoz. Međutim, roditelji strahuju da je zatvaranje škole trajno i motivisano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nekim drugim razlozima, budući da nije dat vremenski okvir za renoviranje njihove škole. Kako su ranije rekli za 021, "ako se ugasi škola, ugasiće se život u selu".

Predstavnici roditelja i meštana su u petak bili na sastanku sa predsednikom opštine, gde su se nadali da će dobiti odgovore na njihova pitanja i rešenje za njihove probleme. Kako tvrde roditelji, na sastanku su saznali da se vrtić definitivno zatvara, a da je škola u planu za renoviranje, bez jasno definisanog roka.

"Roditelji i meštani naselja Mileševo zahtevaju da im se otvori škola i vrtić, da deca mogu uredno da pohađaju predškolsku i školsku nastavu, dok se ne steknu uslovi za sanaciju škole. Ističemo da je objekat škole u sasvim korektnom i bezbednom stanju i da su uslovi zadovoljavajući za boravak dece, bez obzira na pojedine nedostatke koji svakako nisu 'oronula i vlažna zgrada', kako navodi predsednik, što se moze videti na licu mesta. Decu ne želimo da damo u bilo koju drugu školu i vrtić pored obećanog prevoza za decu, koji se ni jednog proteklog dana nije pojavio", navodi se u njihovom saopštenju.

S druge strane, predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je za Dnevnik rekao da je "pojasnio" Mileševcima da se predškolska ustanova i škola u Mileševu ne gase, već se privremeno izmeštaju.

"To neće biti do predstojeće grejne sezone, jer su nas aktuelne epidemiološke mere sprečile da neke predradnje uradimo, što znači da će deca iz Mileševa čitave školske godine ići u školu u Drljanu, koja odgovara savremenim funkcionalnim, pedagoškim i metodičkim uslovima", rekao je Tošić i napomenuo da su deca Drljana dok se njihova škola renovirala pohađala nastavu u Mileševu, što roditelji poriču.

U razgovoru za ovaj list, Tošić je skrenuo pažnju i na to da je osnovno obrazovanje obavezno, te da roditelji ne poštuju tu obavezu dovođenjem dece ispred škole. Međutim, kako roditelji navode, na opštinskoj upravi je da oni organizuju školovanje, jer oni "koriste materijale koje dobiju onlajn i obezbeđuju nastavu u skladu sa njihovim mogućnostima".

Tošić je istakao da su roditelji znali za zatvaranje škole ranije, dok roditelji tvrde da su saznali pet dana pre zatvaranja.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje za 021 kažu da su obavešteni o premeštanju nastave u objekat u Drljanu koji je izgrađen po evropskim standardima i koji pruža deci povoljne uslove za rad i učenje.

Što se tiče renoviranja koje predsednik opštine spominje, u Sekretarijatu navode da oni svake godine organizuju konkurs za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investiciono održavanje objekata koji služe za obrazovanje.

"Svaka škola ima pravo učešća, pa i izdvojeno odeljenje OŠ 'Petefi Šandor', koje se nalazi u selu Mileševo. Ukoliko škola konkuriše kod resornog sekretarijata, tada i postoji mogućnost da se ostvari pomoć Pokrajinske vlade", stoji u pisanom odgovoru Sekretarijata za 021.

Meštani Mileševa su pokrenuli i peticiju koja za sada ima više od 600 potpisa.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.