Izvor: Radio 021, 23.Feb.2019, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodnoj skupštini predati predlozi Rezolucije o Vojvodini i Zakon o finansiranju Pokrajine

Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine predali su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine u kojima se, između ostalog, zahteva promena Ustava.

Namera Rezolucije je da podvuče neotuđivo pravo građana Vojvodine da ravnopravno sa građanima cele Srbije odlučuju o svom položaju.

U Rezoluciji se navodi i da građani Vojvodine traže promenu Ustava kako bi postavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << osnove za izgradnju Srbije kao savremene demokratske države, kako bi se vlast decentralizovala i Vojvodina ostvarila punu autonomiju. Traži se i decentralizaciju kroz jačanje lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, prihvatanje evropskih vrednosti, miroljubivu spoljnu politiku.

"Predložena Rezolucija treba da obezbedi da Vojvodina nikada ne bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahođenju aktuelne političke većine. Rezolucijom je predviđeno i da će Republika Srbija kontinuirano raditi na tome da obezbedi Vojvodini vraćanje najvećeg dela javnih prihoda koji se na njenoj teritoriji uberu - u skladu sa zakonom kojim će se urediti finansiranje Vojvodine. Osim toga, Republika Srbija mora usmeriti sve svoje snage na smanjenje talasa iseljavanja mladih iz Vojvodine i na otvaranje perspektive mladima u njihovoj domovini", navode u LSV.

Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona o finansiranju Vojvodine, razlozi za njegovo donošenje su sadržani u potrebi da se realizuje odredba člana 184. Ustava kojom je definisano da budžet AP Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, da se tri sedmine budžeta AP Vojvodine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda, da APV ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti i da se zakonom utvrđuju vrste i visina izvornih prihoda, kao i učešće u delu prihoda Republike Srbije. Takođe, predviđa se i formiranje Poreske uprave Vojvodine, kao deo poreskog sistema Srbije.

S obzirom na to da je rok za regulisanje pitanja finansiranja nadležnosti AP Vojvodine istekao pre više od jedne decenije, poslanici LSV zatražili su da Skupština o ovim dokumentima raspravlja po hitnom postupku. Očekuje se da će se ova dva dokumenta naći na jednoj od sednica redovnog zasedanja u martu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.