Izvor: Radio 021, 13.Okt.2019, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za novinarsku hrabrost Tamari Skrozi

Novinarka Vremena Tamara Skrozza dobitnica je godišnje nagrade za novinarsku hrabrost, izuzetnost i doslednost koju dodeljuje Fondacija Katarina Preradović.

Katarina Preradović bila je novinarka Blica i NIN-a koja je preminula pre četiri godine. Prethodni dobitnici tog priznanja su novinar Južnih vesti Predrag Blagojević i karikaturista Marko Somborac.

Ekonomsku novinarku Katarinu Preradović nije poznavala, ali je čula kako se strastveno borila za priče i profesionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << principe, kaže dobitnica nagrade Tamara Skrozza. Zbog toga ovo priznanje za nju ima specijalnu težinu, ali i zato što se, kako kaže, novinari danas olako prodaju režimu i podležu pritiscima.

"Uprkos svemu tome i dalje verujem da je potrebno biti hrabar, ne kao ono što nas uveravaju danas da je novinarska hrabrost da postaviš pitanje, da napraviš pošten tekst, poštenu emisiju ili intervju, već da koliko toliko dignute glave izdržiš posledice svog poštenja, da koliko toliko izdržiš i platiš ceh", kaže Skrozza.

Ceh je, zbog tema kojima se bavila, novinarka Vremena često plaćala i bila izložena lažima i napadima tabloida. To je nije zaustavilo u upiranju prsta u odgovorne za različite društvene i medijske probleme. Takvih profesionalaca je sve manje i sve je uži krug kandidata za nagrade, misli sudija Miodrag Majić.

"To nam govori jednu zastrašujuću stvar, da je opstati, preživeti u profesiji, jednako – novinarskoj, sudskoj, da je za to potrebno biti sve ono što ne biste smeli da budete u toj profesiji, da budete poltron, da budete nepošteni, da prikrivate istinu", rekao je Majić.

Da bi se očuvao integritet novinarske zajednice, svako ko je u njoj mora biti spreman na minimum lične žrtve, misli karikaturista Marko Somborac.

"Rekli smo svima sve, niko ne pomaže, sem što će možda biti oko izbora malo bolja situacija, opet se vratiti na staro, tako da dosta plakanja i konstatovanja, vreme je za delovanje", kaže Somborac. Prvi dobitnik nagrade "Katarina Preradović" dodaje i da bi građani trebalo u većoj meri da kupuju nezavisnu štampu, a nezavisni mediji da se više približe građanima u unutrašnosti Srbije.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.