Izvor: Radio 021, 14.Feb.2019, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Novinar Igor Mihaljević izložen pretnjama i uvredama

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je pretnje koje poslednjih dana preko društvenih mreža dobija novinar iz Novog Sada Igor Mihaljević i pozvalo građane na solidarnost sa novinarima koji su mete napada i pretnji.

Kako navodi NDNV, Igor Mihaljević je bio izložen uvredama i pretnjama na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, pošto je izneo kritičke objave o udruženju za zaštitu životinja Levijatan i nakon toga je dobio poruke u kojima se vulgarno vređaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << on i njegova porodica.

"Upozoravamo javnost da su uvredama i pretnjama ovih dana izloženi i drugi novinari iz Vojvodine, članovi NDNV-a, kao i njegovo rukovodstvo", navodi NDNV i dodaje da je njihov predsednik Nedim Sejdinović prethodnih dana dobio na "stotine poruka u kojima mu se preti smrću, proterivanjem i iznosi niz uvreda zasnovanih na nacionalnoj pripadnosti".

Podseća se da je pretnjama do sada bio izložen i urednik portala SOinfo iz Sombora Sava Majstorov, a pre toga kolumnista portala Autonomija Igor Besermenji, kao i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

"Smatramo da je reč o organizovanoj kampanji protiv profesionalnih novinara i našeg udruženja, koje je inače već godinama meta nacionalista i šovinista. Čelnike NDNV-a neretko javno prozivaju i etiketiraju i visoki politički zvavničnici. Podsetimo da je pre neki dan šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović javno vređao predsednika NDNV-a, a to mu nije bilo ni prvi put", navodi se u saopštenju.

Udruženje smatra da "izostanak adekvatne reakcije policije i tužilaštva ukazuje da je reč o organizovanoj hajci pod patronatom države čiji je cilj da se ućutka kritička reč protiv režima".

"Jer, svi novinari koji se usude da rade profesionalno dobijaju etikete državnih neprijatelja i stranih plaćenika, po oprobanom receptu nacionalšovinista još iz devedestih godina", ocenjuje NDNV.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.