Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Dim od australijskih požara ide oko sveta i menja atmosferske uslove

Očekuje se da dim od požara u Australiji napravi najmanje jedan "pun krug" oko sveta i da se vrati tamo odakle je krenuo, upozoravaju naučnici iz američke svemirske agencije NASA.

Veliki požari koji haraju mesecima, opustošili su istočnu obalu Australije, a doveli su do širenja dima nad Pacifikom.

NASA je saopštila da je oko Nove godine taj dim stigao do Južne Amerike i da je do 8. januara već obišao polovinu planete, objavio je CNN.

Svemirska agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je navela da su nedavni požari bili toliko veliki da su proizveli nebično veliki broj grmljavinskih oluja izazvanih vetrom. Ovo je dim odnelo u stratosferu, na rekordne visine od 17,7 kilometara.

"Kada se jednom nađe u stratosferi, dim može da putuje hiljadama kilometara dalje, menjajući tako atmosferske uslove na globalnom nivou", navela je NASA.

The smoke coming off the Australian fires has circumnavigated the Earth. In addition to showing the movement of smoke across the globe, our @NASAEarth satellites are also providing information about what is happening on the ground in real-time. https://t.co/ji5E82L8vV pic.twitter.com/j1lrwJTOre

— NASA (@NASA) January 14, 2020

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.