Izvor: Radio 021, 27.Jan.2021, 22:40

"Mrtve" vakcine poput kineske efikasnije protiv novih sojeva?

Kineska vakcina koja koristi "mrtvu" verziju virusa efikasnija je u borbi protiv novih sojeva koronavisura, smatraju naučnici.

Takve vakcine, uključujući "Sinofarmovu", koriste "mrtvu" verziju virusa i nude zaštitu na više područja. To znači da mogu bolje da se bore protiv različitih mutacija korona virusa, preneo je časopis Nešnal na engleskom jeziku koji izlazi u Abu Dabiju.

Profesor biohemije na Fakultetu za biohemiju i imunologiju na Triniti koledžu u Dablinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Luk O'Nil izjavio je da zbog toga što se inaktivirane vakcine zasnivaju na celom virusu, imunološki sistem može imati "mnogo više oružja za borbu".

Varijante kovid-19 koje su se pojavile poslednjih meseci u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, uključuju brojne mutacije šiljka, za koje stručnjaci kažu da mogu učiniti vakcine manje efikasnim.

"Ostale vakcine su samo za borbu protiv površinskog dela proteina, pa ako virus mutira, vakcina možda neće funkcionisati", rekao je profesor O''Nil za "Nešenal".

Prema njegovim rečima, vakcine sa celim virusom verovatno će delovati protiv bilo koje varijante. Tokom vikenda vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Antoni Fauči upozorio je da "Fajzerova" vakcina i druge "žive" vakcine možda neće biti toliko efikasne u zaštiti od novih varijanti virusa.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.