Izvor: Radio 021, 21.Sep.2019, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li srpska rakija da parira viskiju, votki i džinu?

U 540 registrovanih destilerija proizvede se petina srpske rakije, ostalo je iz sivih tokova, kažu veliki proizvođači, koji su se udružili u Nacionalni savet.

Imaju podršku države a cilj im je da se poveća izvoz i srpska rakija promoviše kao ekskluzivno piće u svetu.

Na jednom od najvećih svetskih sajmova žestokih alkoholnih pića koji je krajem avgusta održan u Kini, u konkurenciji 1.800 proizvođača, za jednog od devet pobednika izabrana je rakija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz Srbije.

"Dosta puta smo se dokazali na međunarodnoj sceni da može srpska rakija da parira najvećim brendovima na svetskoj sceni", kaže Miroslav Knežević iz destilerije "Hubert".

A kako i ne bi parirala viskiju, votki ili džinu kada se ta pića prave od kukuruza, krompira, pirinča. Visokokvalitetna srpska rakija dobija se destilacijom stoprocentnog voća.

Malina, šljiva, dunja, kajsija u flaši, za inostranog kupca je prvorazredni luksuz koji su spremni dobro da plate. Rakija koja kod nas košta 1.500 dinara u Kini ili Kanadi je četiri puta skuplja.

Da proizvedemo dobar kvalitet znamo, nedostaju nam količine i kontinuitet proizvodnje.

Oni koji proizvode legalno godinama nisu ulagali u proširenje proizvodnje jer im bolju zaradu uskraćuju oni koji ne plaćaju akcize i poreze.

Ministarstvo poljoprivrede im obećava da će pojačati kontrolu, davaće veće subvencije, uložiti u zaštitu geografskog porekla rakije i pomoći im da se predstave na inostranim sajmovima.

"Ove rakije koje su nagrađene vode poreklo od najprobranijih i najkavlitetnijih plodova", kaže Velimir Stanojević iz Ministarstva poljoprivrede.

Srbija izveze tek 10 odsto proizvedene rakije. Jedna od ideja Udruženja je i da se više ulaže u degustacione sale, jer je to, kažu, izvoz na kućnom pragu.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.