Izvor: Radio 021, 14.Jun.2020, 22:12

Motociklista ima 23 puta veću šansu da nastrada u Beogradu nego u Milanu

Uprkos smanjenom intenzitetu saobraćaja i vanrednom stanju, od početka godine na putevima Srbije poginulo je 26 motociklista i biciklista - za trećinu više nego inače. Niko nije bio stariji od 30 godina.

Na drumove Srbije, sa lepim vremenom, stiglo je više od 80.000 motocikala, što je za uslove koji vladaju u saobraćaju možda i previše, kažu stručnjaci. Mnogi od njih voze svoju prvu sezonu, a ona je najopasnija jer je obuka za motocikle i dalje nedovoljna, prenosi RTS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Kandidati posle četiri časa na poligonu dobijaju tablice i sami idu u saobraćaj, a samo mali broj škola kandidate prati automobilom i drugim motociklom. Mnogi zanemaruju i ulogu zaštitne opreme.

I vozačka nekultura često izaziva udese. Najgore je kad vozači ne gledaju u retrovizor i kada ne daju žmigavac. Mladi motociklisti koriste svaku priliku da voze između automobila i da se provlače, što je i opasno i kažnjivo.

"Trudite se da zaštitna oprema bude što uočljivija, kaciga kao najviši deo motocikliste da bude što uočljivijih boja. Što se tiče vozača automobila, molimo dajte žmigavac. Kao da se neko takmiči da to ne radi u Beogradu. Jednostavno kada smo na motociklu, ne znamo gde ćete skrenuti", ističe predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jeftić.

U Srbiji se skoro tri puta više gine na motociklu nego u zemljama Evropske unije.

"Ukoliko bi motociklista iz Milana došao u Srbiju imao bi 23 puta veću šansu da strada u Beogradu nego u Milanu", kaže Jeftić za RTS.

Pravi savet je da se znanje o upravljanju motociklom stalno obnavlja. Za to postoje tokom leta i besplatni kursevi Agencije za bezbednost saobraćaja, ali i specijalne škole.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.