Izvor: Radio 021, 24.Nov.2020, 11:24

Mladi finalisti "Svetionika znanja" spremni za predstavljanje svojih ideja

Proteklih nekoliko meseci projekat pod nazivom "Svetionik znanja" uprkos trenutnoj situaciji sa pandemijom uspeo je da spoji proaktivne mlade ljude iz različitih delova Srbije koji su imali želju da kroz učenje i rad doprinesu unapređenju mesta u kojem žive.

Učešćem u "Svetioniku znanja" mladi su četvrtu godinu za redom imali priliku da od eminentnih stručnjaka uče o osnovama projektnog menadžmenta i steknu uvid u to kako da ideju koju imaju sprovedu u delo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Ove godine, projekti srednjoškolaca obuhvatili su različite kreativne i inovativne ideje, iz brojnih oblasti, pa su se među projektima našli predlozi kreiranja infoportala na kojima bi mladi ljudi mogli da pronađu sve informacije u vezi sa dešavanjima u svom gradu, ekoloških kampova za edukaciju o reciklaži, festivala nauke, turističkih tura, ali i instagram stranica posvećenih podizanju svesti o različitim društvenim problemima iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite i brojnih drugih važnih tema.

Prema rečima Maje Rubin, projektne menadžerke iz Asocijacije za afirmaciju kulture, koja je organizator "Svetionika", projekat svake godine iznedri sjajne ideje i pokaže da su mladi veoma zainteresovani za uključivanje i pokretanje inicijativa koje imaju za cilj unapređenje zajednica u kojima žive. Ona je istakla da je "Svetionik znanja" tokom godina postao svojevrstan hub koji okuplja sve veću zajednicu mladih okupljenih oko istog cilja, a neki od finalista prethodnih generacija nastavljaju svoj doprinos kroz mentorstvo i pomaganje novim generacijama učesnika.

Takav primer su i prošlogodišnji pobednici iz tima Limerang – sa projektom koji je imao za cilj da grad Pančevo "oboji i ispuni", umetnički oslikanim kantama za reciklažu limenki. Ova ideja devojaka iz Pančeva ujedno pomaže u podizanju svesti o pravilnom odlaganju đubreta sa ulica uz slogan "Šta te sprečava da recikliraš?". Pored Limerang-a, tim koji je privukao veliku pažnju i uspešno realizovao svoju ideju je i "Taste the Bunt" - projekat koji predstavlja lokalnu inicijativu da se informisanost i aktivno delovanje mladih u gradu Šapcu unaprede. Ideja je bila osnivanje youtube kanala sa informativnim emisijama i bloga putem kojeg će članovi "Bunt tima" imati direktan kontakt sa mladima i njihovim željama, potrebama i idejama za bolji razvitak grada.

Ovogodišnji "Svetionik znanja" sastojao se iz nekoliko faza, a prva od njih je bila online seminar na kojem je učestvovalo 60 učenika srednjih škola iz 15 gradova Srbije. Mladi iz čitave zemlje, okupili su se oko ideja kako da unaprede sredinu u kojoj žive, a prvi korak na tom putu bio je upravo seminar, na kojem su učesnici imali priliku da se bolje upoznaju sa samim projektom kao i svojim stručnim mentorima koji su im pomagali u razvoju ideja.

Ovo je prva godina da se projekat "Svetionik znanja" realizuje putem digitalnih tehnologija, a cilj seminara je bio da se uz pomoć zajedničkih sesija u trajanju od tri dana, đaci i međusobno bolje upoznaju i razviju timski duh. Nakon seminara, usledio je tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca.

Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju "Svetonika znanja" koji će biti održan od 27. do 29. novembra,  kada će radove ocenjivati stručni žiri, sačinjen od predstavnika uspešnih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.