Misteriozni svitak sa Mrtvog mora dešifrovan u Izraelu

Izvor: Radio 021, 23.Jan.2018, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni svitak sa Mrtvog mora dešifrovan u Izraelu

Jedan od poslednjih svitaka sa Mrtvog mora dešifrovali su istraživači u Izraelu.

Kako prenosi BBC, šezdeset delova spojeno je tokom poslednjih godinu dana, a na njima se navodi ime festivala koji obeležava smenu godišnjih doba.

Takođe je otkriven još jedan svitak na kojem je autor izmenio greške napravljene na pređašnjim.

Oko 900 svitaka, koje je napisala jevrejska sekta, predmet su velikog interesovanja od kada su pronađeni 1947. godine u pećini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kod Kumrana, zbog čega su takođe nazvani i Kumranski spisi.

Kolekcija se smatra najstarijom kopijom Biblije ikada pronađenom, a potiču iz četrvrtog veka pre nove ere.

Nije tačno utvrđeno ko je napisao svitke, ali mnogi stručnjaci smatraju da su delo asketske pustinjske sekte esena.

U svitku se detaljno opisuju posebni festivali, koji su se zvali Nova pšenica, Novo vino i Novo ulje, a bili su povezani sa jevrejskim festivalom Šavuotom.

Istraživači su takođe utvrdili i ime koje je sekta koristila za festival, koji se održavao četiri puta godišnje sa smenom godišnjih doba. Ime mu je bilo Tekufah, a ista reč u modernom hebrejskom znači "period".

Autor: RTS, BBC

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.