Izvor: Radio 021, 29.Okt.2019, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: U slučaju da učenik trpi nasilje, roditelji prvo da se obrate školi

Ukoliko roditelji sumnjaju da njihovo ili tuđe dete u školi trpi nasilje, njihova obaveza je da se prvo obrate odeljenskom starešini, timu za zaštitu učenika od nasilja ili direktoru škole, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na osnovu definisanih kriterijuma.

Roditelji imaju obavezu da na poziv škole učestvuju u pojačanom vaspitnom radu, kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sarađuju sa školom u toku sprovođenja vaspitno-disciplinskog postupka. Od načina i kvaliteta saradnje porodice i škole zavisi i efekat aktivnosti pojačanog vaspitnog i društveno-korisnog rada, koji se uzima u obzir prilikom izricanja mera prema učenicima.

Ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom, ili ispoljavaju neprimereno i nasilno ponašanje, škola je u obavezi da obavesti i uključi druge institucije, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo poziva roditelje učenika da poštuju propisane procedure, o kojima se detaljnije uvek mogu informisati u ustanovama, navodi se u saopštenju.

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.