Izvor: Radio 021, 31.Maj.2020, 07:05

Minesota prvi put od Drugog svetskog rata mobilisala sve pripadnike Nacionalne garde

U američkoj državi Minesoti je mobilisan puni sastav Nacionalne garde, prvi put nakon Drugog svetskog rata, posle četiri noći povremeno nasilnih protesta.

Protestuje se zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su se proširili na ostale američke gradove. Flojd je umro tokom policijske intervencije u Mineapolisu, kada mu je jedan od policajaca više od osam minuta držao koleno na vratu i pored njegovih vapaja da ne može da diše.

Policajac Derek Čouvin >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Guverner Minesote Tim Volc rekao je da je raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde neophodno zato što "autsajderi" koriste proteste da šire haos, prenosi Glas Amerike.

"Napadnuti smo. Red mora ponovo da se zavede. Koristićemo punu snagu dobrote i pravičnosti da bi osigurali da se ovo okonča", poručio je Volc i dodao da nasilni protesti "ni na koji način nisu više povezani" s Flojdovom smrću.

Takođe je rekao da veruje da su "dobro kontrolisana" grupa spoljašnjih agitatora, pojedine grupe koje se zalažu za supremaciju bele rase i narko karteli krivi za neko nasilje u Mineapolisu, ali nije saopštio više detalja.

Foto: AFP/Geti

Naglasio je i da 80 odsto uhapšenih nije iz Minesote.

General Nacionalne garde Džon Džensen rekao je da su sada aktivni svi pripadnici garde, a da će 2.500 biti raspoređeno do podneva.

Policija puca i na novinare, fotoreporterka ostala bez oka

Neredi u Americi posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda eskalirali su i proširili se po mnogim saveznim državama. Nakon slučaja iz Luivila, gde je policajac suzavcem gađao novinarku tokom TV prenosa, u Mineapolisu, koji je na ivici rata, povređena je fotoreporterka.

Linda Tirado, poznata američka fotoreporterka, politička aktivistkinja, novinarka i spisateljica, ostala je bez jednog oka tokom protesta u Mineapolisu, pošto je policija pogodila gumenim metkom. Ona je izašla na ulice kako bi fotografisala, ali je nakon policijske intervencije, zadobila tešku povredu.

Hey folks, took a tracer found to the face (I think, given my backpack) and am headed into surgery to see if we can save my left eye

Am wisely not gonna be on Twitter while I’m on morphine

Stay safe folks pic.twitter.com/apZOyGrcBO

— Linda Tirado (@KillerMartinis) May 30, 2020

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.