Izvor: Radio 021, 03.Sep.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Putnici se vraćaju vozu, na pojedinim linijama povećanje i do 60 odsto

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je danas da je vrednost investicija u železničku infrastrukturu oko pet milijardi evra i istakla da se putnici vraćaju vozu kao prevoznom sredstvu, a sledeći cilj je da Srbija iskoristi svoj tranzitni položaj za prevoz tereta.

Mihajlović, koja je danas imala sastanak sa direktorima železničkih preduzeća, rekla je da se, u odnosu na 2012. i 2013, kad se srpskim prugama išlo 20 do 40 kilometara na sat, i ni dinar nije ulagan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u obnovu pruga, danas polako menja slika o železnici.

"Od 2014. godine mi smo zasukali rukave jer je za nas železnica jednako važna kao i autoputevi koje gradimo. Pored toga što gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta i rekonstruišemo barsku prugu, ulažemo i u regionalne pruge. U 2018, 2019. i 2020. godini ukupno će biti rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga", rekla je Mihajlović.

Zahvaljujući urađenim rekonstrukcijama, dodala je ona, vozovi danas od Beograda do Valjeva, od Beograda do Vršca ili od Šapca do Zvornika idu u proseku između 80 i 110 kilometara na sat i na pojedinim linijama ima i do 60 odsto više putnika.

"To pokazuje da ljudi žele da se voze vozom, ali vozom koji će biti moderan, sređen i jednako brz kao i autobus", rekla je Mihajlović i dodala da je podjednako bitno i da u prevozu tereta Srbija postane nezaobilazna ruta.

V.d. generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić rekao je da su regionalne pruge bile u veoma lošem stanju, jer u njih nije ulagano i po 50 ili 100 godina, i da je plan da se u periodu od 2018. do 2020. rekonstruiše oko 800 kilometara pruga u šta će biti uloženo oko 330 miliona evra.

Kaže da je prošle obnovljeno 280 kilometara regionalnih pruga, dok će ove godine biti rekonstruisano 270 kilometara i 2020. godine biće obnovljeno 250 kilometara.

V.d. generalnog direktora preduzeća "Srbija voz" Jugoslav Jović rekao je da je od 2015. nabavljena 21 elektromotorna garnitura Štadler vozova i 27 ruskih dizel motornih vozova.

"Time smo dopunili vozni park koji nam je nedostajao i sve je to uticalo da imamo veći broj putnika na određenim linijima i da u pružimo mnogo bolju prevoznu uslugu", rekao je Jović.

Među najboljim linijama Jović je izdvojio iz Beograda prema Vršcu, Užicu i Valjevu, dodajući da se broj putnika prema Valjevu povećao za 60 odsto, i da su na toj ruti konkurentni u odnosu na autobuski prevoz i po vremenu i po ceni karte.

"Vršac ima ketering u vozu, što je nova usluga, kao i mobilne terlminale za prodaju karta, što je, takodje, nova usluga, a tu uslugu ćemo proširiti na sva vozna sredstva", istakao je Jović.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.