Izvor: Radio 021, 25.Sep.2018, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrantska kriza u Italiji: Vlada podržala oštar zakon

Nove mere, koje čekaju na odobrenje parlamenta, omogućuju lakše vraćanje izbeglica.

ReutersHiljade izbeglica svake godine stigne u Italiju preko Sredozemnog mora

Italijanska vlada je usvojila pravilnik kojim će biti olakšano deportovanje izbeglica i ukidanje italijanskog državljanstva.

Izbeglice mogu biti deportovane ukoliko ih sud proglasi krivim za teške zločine poput silovanja i napada.

Ranije je ovo bilo moguće jedino na kraju dugačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << žalbenog postupka.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je opisao nove mere kao „korak ka bezbednijoj Italiji".

Pravilnik takođe predviđa da će tražiocima azila koji su optuženi za trgovinu drogom aplikacije biti odbijene, rekao je Salvini.

Salvini je često u konfliktu sa operaterima spasilačkih brodova.

On se nalazi pod istragom zbog odluke da zadrži više od 170 migranata na brodu obalske straže, dan nakon što je dao dozvolu da se izbeglice iskrcaju.

Italija pustila brod sa izbeglicama da uplovi u luku na Siciliji Evropski parlament za disciplinske mere protiv Mađarske Migrantska kriza: Više od 100 migranata se utopilo blizu Libije AFPPanama je registrovala Akvarijus prošlog meseca, kada je Gibraltar povukao zastavu

U međuvremenu, spasilačkom brodu Akvarijus, koji plovi Sredozemnim morem, povučena je dozvola, pa je budućnost njegovih daljih akcija neizvesna.

Kada se Akvarijus sledeći put usidri, moraće da skine pomorsku zastavu Paname i neće moći da zaplovi bez nove. To je poslednji privatni spasilački brod koji plovi između Libije i Evrope.

Dobrotvorne organizacije koje upravljaju brodom optužuju Italiju da je pritisla Panamu da povuče zastavu sa Akvarijusa.

Salvini, koji je ranije spasilačke brodove opisao kao „taksi servis" za izbeglice, negira da je Italija izvršila bilo kakav pritisak na Panamu.

Prema Ujedinjenim nacijama, više od 1.700 izbeglica je u 2018. godini izgubilo život pokušavajući da dođe do Evrope.

Akvarijus plovi Sredozemnim morem od februara 2016. godine. Prvo je plovio pod zastavom Gibraltara sve do avgusta kada su dobili „odluku o povlačenju" i ponovo se registrovali u Panami.

Operateri broda kažu da su o novoj odluci obavešteni tokom misije i da imaju 58 izbeglica koje su spasili sa dva čamca.

Dobrotvorne organizacije su pozvale vlade evropskih država da dozvole plovidbu Akvarijusu izdavanjem nove zastave ili obnavljanjem Panamske.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Migrantska kriza u Italiji: Vlada podržala oštar zakon

Izvor: B92, 25.Sep.2018

Nove mere, koje čekaju na odobrenje parlamenta, omogućuju lakše vraćanje izbeglica...Italijanska vlada je usvojila pravilnik kojim će biti olakšano deportovanje izbeglica i ukidanje italijanskog državljanstva...Izbeglice mogu biti deportovane ukoliko ih sud proglasi krivim za teške zločine poput...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.