Mesečno 800 prijava građana Poreskoj, najviše zbog rada na crno i fiskalnih računa

Izvor: Radio 021, 26.Sep.2018, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesečno 800 prijava građana Poreskoj, najviše zbog rada na crno i fiskalnih računa

Poreska uprava mesečno primi između 600 i 800 prijava preko portala "Poreski alarm", poziva kontakt centru ili putem pošte koju šalju građani.

"U prijavama se u većini slučajeva ukazuje na neizdavanje fiskalnih računa i radno-pravni status zaposlenih, koji nemaju ugovor o radu i nisu prijavljeni (između 60 i 70 odsto primljenih prijava). Podnose se i prijave koje se odnose na izdavanje nepokretnosti (pet do 10 odsto primljenih prijava), obavljanje neregistrovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << delatnosti (oko 10 odsto primljenih prijava), kao i druge prijave koje se odnose na ostale poreske prekršaje. Česte su i prijave za isti poreski prekršaj ili isti objekat, koje se ponavljaju po nekoliko puta. Ima prijava koje su nepotpune, pa samim tim i neadekvatne da se po njima postupi (između 15 i 20 odsto od ukupnog broja prijava", navode u Poreskoj za "Kurir".

Nakon što prime prijavu, poreznici na osnovu analize rizika biraju obveznika za kontrolu.

"Veoma je važno da građani shvate da u borbi protiv sive ekonomije moramo da učestvujemo svi. Zajedno moramo učiniti napore ka njenom suzbijanju, svako u svom domenu. U sivoj ekonomiji nema sigurnosti i postoji samo jednokratna zarada pojedinaca zbog koje trpe svi budžetski korisnici - i nastavnici sa đacima i medicinari sa pacijentima i vojnici, policajci i građani", kažu u Poreskoj upravi.

Pojedini trgovci pokušavaju da ne plate porez tako što ne izdaju fiskalne račune.

"Jedan od načina da svako od nas bude aktivni učesnik u borbi protiv sive ekonomije jeste da traži račun uvek kada kupuje neki proizvod ili plaća uslugu", poručuju iz PU.

Podsetimo, portal "Poreski alarm" je u funkciji od 6. avgusta 2015. i omogućava građanima da anonimno putem sajta www.poreskialarm.rs, prijave poreske obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju, odnosno sve one koji ne poštuju zakon i tako izbegavaju plaćanje poreza.

Posredstvom poreskog alarma omogućeno je građanima da šalju i fotografije objekata koji ne izdaju račune odnosno ne poštuju propise.

Autor: Kurir, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.