Izvor: Radio 021, 15.Maj.2019, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesec se smanjuje zbog povremene tektonske aktivnosti

Iako je gotovo sva vulkanska aktivnost na Mesecu prestala pre više milijardi godina i reč je o mrtvom Zemljinom satelitu s retkom geološkom aktivnošću, na njemu se povremeno, kao i na našem i ostalim planetama, događaju potresi, kažu naučnici NASA.

Oni tvrde da se zbog unutrašnjeg hlađenja u poslednjih nekoliko stotina miliona godina ovo nebesko telo smanjilo za 50 metara, te da je još uvek tektonski aktivno, piše portal Stuff.

Postepeno se "skupljajući" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Mesec postaje naboran. Naučnici su to uporedili sa "skupljanjem" bobice grožđa koja se smanjuje i bora pretvarajući se u grožđicu. No, za razliku od fleksibilne kožice grožđa Mesečeva površinska kora je krhka pa se pri skupljanju raspada.

Do ovih pojava dolazi kad se kora pomera i gura jedan deo iznad drugog. Pritom se formiraju neobične stene koje se mogu videti na površini. Visoke su i duge kilometrima. Stene koje su se ranije rasule ostavile su trag po celoj površini, a novi podaci NASA misije ukazuju na to da se i danas duž tih rascepa događaju potresi.

Nova istraživanja omogućili su algoritmi kojima su obrađeni seizmički podaci iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, što je doprinelo rasvetljavanju tektonske aktivnosti na Mesecu i njihovom boljem razumevanju.

Od ranije se zna da se na Mesecu događaju četiri vrste potresa - prva tri tipa se odnose na duboke potrese koje uzrokuju sudari meteorita ili toplotni potresi uzrokovani Sunčevom toplinom, no oni su relativno slabi. Četvrta vrsta takozvanih "plitkih" potresa je snažnija i može dostići jačinu do 5,5 stepeni po Rihteru te trajati i do 10 minuta.

"Analizom smo zaključili da je ovakva aktivnost još uvek prisutna i da verovatno izaziva potrese i danas kad se Mesec i dalje postupno hladi i smanjuje", potvrđuje Tomas Vaters, viši naučnik Centra za Zemlju i planetarne studije koji deluje pri vašingtonskom Smitsonijanu. Dodaje da su "neki potresi prilično jaki te da mere i do 5,5 stepeni po Rihteru".

Naučnici su dobijene podatke uporedili sa slikama koje je 2010. godine napravio lunarni orbiter NASA.

Instrumenti koje su astronauti Apola 11 ostavili na Mesecu od 1969. do 1977. evidentirali su 28 različitih potresa. Naučnici su ustanovili da je najmanje osam potresa posledica pomeranja ploča ispod površine Meseca, a ne udara asteroida.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.