Izvor: Luftika.rs, 07.Avg.2018, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastirski rokenrol: Monasi iz Tumana spojili Boga i Iron Maiden (VIDEO)

Iz manastira Tuman stiže nam neobična priča o dva monaha koja su svoju ljubav prema muzici nastavili da neguju i u tom svetom mestu. Monah Teofil (Radović) i jeromonah Petar (Bogdanović) dobili su blagoslov od igumana Dimitrija (Plećevića), tako da sada redovno sviraju gitare i vežbaju kada im duhovne i svetovne obaveze to dozvole, piše portal headliner.rs.
Naravno, manastir je to, pa rokerske veštine monasi održavaju svirajući na akustičnim gitarama, a repertoar im je vrlo neoubičajen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << posebno kad je reč o ljudima koji su se zavetovali na monaški život. Na njihovoj “set listi” su i Metallica, Deep Purple, Partibrejkersi… kao i Iron Maiden, čiji su cover hita “Wasting Love” izveli ekskluzivno pred kamerama headliner.rs portala.
Ovaj nesumnjivo neobičan slučaj ipak nije, zapravo, jedno od brojnih čuda koja se u ovom manastiru zaista dešavaju. Jer, kako kažu monasi iz Tumana, muzika i duhovnost su blisko povezani, a veza rokenrola i pravoslavlja dokazana je već mnogo puta, kroz humanitarne akcije i koncerte rokera za pomoć srpskim svetinjama.
S obzirom na to da je hevi metal, pa i rokenrol generalno, vrsta muzike koju nije lako na prvi pogled povezati s pravoslavljem, i da će sigurno biti onih dežurnih dušebrižnika koji će zbog ovog spota negodovati, pitali smo igumana Dimitrija, kako se to pravoslavlje slaže sa ovom “zapadnom” muzikom i zašto monasi iz Tumana imaju toliku slobodu u izboru svog muzičkog puta.
– Sve što je Bog dao čoveku samo po sebi je usmereno na dobro, pa samim tim i muzika. Pitanje je kako se mi prema njoj odnosimo i na koji način je koristimo. Važno je da nas sve to vodi ka višem cilju, a to je spasenje – rekao nam je iguman Dimitrije.
Dakle, ljubav prema Bogu nije ničim uslovljena osim čistom dušom. I nije važno da li neko sluša i svira Maidene i Metallicu, ili Vivaldija i Mokranjca.
Evo kako zvuče monasi Petar i Teofil i njihova verzija “Wasting Love”:

 
 
 

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.