Izvor: Radio 021, 26.Sep.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luka Modrić: Kako je rat oblikovao detinjstvo najboljeg fudbalera sveta

Zvezda Reala i Hrvatske morao da ode sa ovih prostora zbog rata na Balkanu, a sada je postao najbolji fudbaler sveta.

Getty ImagesModrić je u maju osvojio još jedan pehar Lige šampiona

Nakon neverovatne pobede Hrvatske nad Engleskom u polufinalu Svetskog prvenstva u Rusiji, mladog navijača pitali su kako će se njegov tim izboriti sa pritiskom u finalu protiv Francuske.

„Znate za Luku Modrića, zar ne? Navikao je da igra fudbal driblajući pored mina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ne plašimo se, jer se on ne plaši", odgovorio je navijač.

Dete rata

Poput mnogih fudbalera hrvatske reprezentacije, najbolji fudbaler sveta je dete rata.

Glamurozna ceremonija u Londonu daleko je od krvavog sukoba koji je doživeo tokom raspada Jugoslavije 1991. godine.

Sukob je počeo nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, koje Jugoslavija nije priznala.

Getty ImagesModrić je prekinuo dominaciju Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, koji su se deset godina menjali na mestu najboljeg fudbalera sveta

Modrić je zbog toga, poput mnoge dece njegove generacije, morao da živi kao izbeglica.

Iako možda nije zaista morao da dribla oko mina, često je čekao da bombe prestanu da padaju na Zadar da bi na ulici šutirao loptu.

Gubitak i bes

Za njega, to je bio način na koji se suočavao sa smrću dede, kojeg su ubile srpske paravojne snage, nakon što su zapalili njihov porodični dom.

Roditelji su u to vreme decu upozoravali da nikada ne lutaju daleko od skloništa, kao i da ništa ne smeju da diraju jer bi sve moglo da bude minirano.

BBCKuća Modrićeve porodice uništena je tokom rata

„Imao sam samo šest godina i to su bila zaista teška vremena. Sećam ih se dobro, ali to nije nešto o čemu biste želeli da pričate", izjavio je Modrić 2008. godine, u jednoj od retkih prilika kada je pričao o ratu.

„Rat me je učinio jačim"

„Rat me je učinio jačim. Ne želim da to vučem sa sobom zauvek, ali ne želim ni da ga zaboravim".

Šta stoji iza fudbalskog uspeha Hrvatske

Šta čeka Hrvatsku po buđenju iz fudbalske euforije

Tri lica Oluje

AFPMine i dalje predstavljaju opasnost za hrvatsku decu

Modrićeva Hrvatska ima tek oko 4,1 milion stanovnika i ovog leta postala je najmanja zemlja koja je došla do finala Svetskog prvenstva još od Urugvaja 1950. godine.

Za taj uspeh, kao i onaj iz 1998. kada su u Francuskoj bili treći, mnogi ističu da je zaslužna burna prošlost.

ReutersModrić je bio glavni igrač „vatrenih" na Svetskom prvenstvu u Rusiji

U danu kada je Hrvatska igrala polufinale protiv Engleske, novinar „Jutarnjeg" objavio je tekst u kojem je od igrača tražio da se „bore krvlju, znojem, suzama i jedinstvom".

„Čak i male zemlje, čiji je protivnik daleko brojniji, mogu da postanu slavne ukoliko rade zajedno", pisalo je u tekstu.

Međutim, snažni nacionalni duh Hrvatske, bolni i krvavi put do nezavisnosti, doveo je do nacionalizma koji ponekad može da prikaže i ružnu stranu.

Nakon pobede nad Argentinom 3:0 u grupnoj fazi Svetskog prvenstva, neki igrači su u svlačionici pevali nacionalističke pesme koju u Hrvatskoj koristi ekstremna desnica.

Getty ImagesSlavlje u Hrvatskoj nakon velikog uspeha na Svetskom prvenstvu

Ipak, Hrvatska je veoma ponosna na svoje sportske uspehe.

Ništa manje se to ne odnosi na trenutak kada je Luka Modrić postao najbolji fudbaler sveta.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.