Izvor: Radio 021, 30.Dec.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubav prema rodnom gradu inspiracija za novi film pisca Alana Mura

Legendarni pisac Alan Mur koji nam je darovao „Nadzirače" pre 32 godine, snima film posvećen njegovom rodnom Nortemptonu.

BBC

Legendarni pisac Alan Mur kaže da se nada da će film snimljen po njegovom prvom scenariju pomoći da se sa Nortemptona, grada u kom se rodio, „skine veo anonimnosti.

Autor crtanih romana „V kao Vendeta" (V for Vendetta) i „Nadzirači" (Watchmen) kaže da je Nortempton inspiracija njegovom novom filmu „Šou" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (The Show), u kome će se pojaviti brojni prepoznatljivi ali i zanemareni delovi grada.

Snimanje filma u kom glumi i Tom Burk, zvezda „Rata i mira" i „Musketara" počelo je u decembru.

Film o „zastrašujuće usredsređenom čoveku"angažovanom da pronađe ukradeno umetničko delo režira Mič Dženkins.

Mur, 65, kaže da je film „proizvod Nortemptona".

„Da ovaj film nije iznikao iz Nortemptona, nikada ne bi ni postojao", rekao je Mur.

Murov scenario je inspirisan foto snimanjem u Radničkom klubu Sent Džejms u Nortemptonu

„Sve je u filmu proizvod Nortemptona i mojih maštarija i slika stečenih tokom života u ovom gradu dugih 65 godina. Želeo sam da zabeležim čudovitost grada i njegovu važnost. Ovaj film predstavlja alternativni Nortempton", rekao je on.

„Nadam se da će film (sa Nortemptona) skinuti veo anonimnosti."

Reditelj Mič Dženkins je zajedno sa Murom radio u magazinu Dodžem Lodžik (Dodgem Logic) i snimao brojne fotografije zgrada i četvrti koje će se pojaviti u filmu.

Mur kaže da su neki delovi grada, posebno Radnički klub, skoro nepromenjeni još od 1970-tih.

„Klub igra ključnu ulogu u filmu jer pomaže stvaranju jezive, gotske atmosfere", objašnjava Mur.

BBCNeke scene su snimljene u dvorištu zgrade gradske opštine

Najvažniji delovi filma snimljeni su u Radničkom klubu, a ekipa filma bila je stalno u društvu redovnih posetilaca.

Gradska opština Nortemptona pružila je gostoprimstvo ekipi filma, omogućivši produkciji da koristi njihove zgrade i dvorišta.

BBCAlan Mur

I Mur i Dženkins kažu da se nadaju da će film promeniti sudbinu Nortemptona, gradića u srcu Engleske.

„Nadam se da ćemo spasiti Nortempton našom temeljno iskoršćenom maštom", kaže Dženkins.

Alan Mur Mur je počeo da piše stripove krajem 1970-tih za izdavačku kuću 2000AD V kao Vendeta je objavljena 1982. Nadzirači, strip objavljen 1986. zastrašujuće je sličan događajima koji su obeležili prve decenije 21. veka Betmen: Ubistveni vic, promenio je pristup likovima superheroja Njegov serijal Iz pakla (From Hell) prati potragu za Džekom Trbosekom, dok je Liga izuzetnih džentlmena (League of Extraordinary Gentlemen) strip serija koja je obeležila 1990-te i 2000-te godine. Murov roman Jerusalim (Jerusalem), objavljen 2016, takođe je inspirisan Nortemptonom.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.