Izvor: Radio 021, 21.Jul.2020, 19:58

Ljajić: Oružje izvezeno u Jermeniju uz dozvolu tri ministarstva i BIA

Povodom najnovije afere trgovine oružjem u kojoj se našla Srbija, ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je danas da je oružje u Jermeniiju izvezla privatna kompanija čije ime ne sme da iznosi u javnost, i da vrednost robe ne iznosi više od milion evra.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana izrazilo je duboko razočaranje i zbunjenost zbog saznanja da je Srbija prebacila veliku količinu minobacača >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i drugog oružja različitog kalibra u Jermeniju, koja je zatim to oružje iskoristila u napadu na azerbejdžanske policajce na granici dve zemlje.

Zamenik azerbejdžanskog šefa diplomatije Kalaf Kalafov obavestio je o ovome ambasadorku Srbije Danicu Veinović i naglasio da ovaj slučaj "baca sumnju u prijateljske odnose i saradnju dve zemlje na najvišem nivou". Dozvolu za izvoz ovog oružja iz Srbije dalo je, prema zakonu i protokolu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"U ovoj 2020. godini oružje je u Jermeniju izvozila jedna privatna firma, državne kompanije nisu u tome učestvovale. Ne mogu da kažem o kojoj je firmi reč, ali se zna da je izvozila uglavnom puške i pištolje, da je vrednost manja od milion evra i da je roba isporučena u dve ture, u maju i junu", rekao je Ljajić za portal Nova.rs.

Objašnjavajući kako je došlo do ovakvog propusta koji može da naruši prijateljske odnose Srbije i Azerbejdžana, Ljajić je istakao da su odobrenje dala tri ministarstva i BIA.

"Mi dajemo krajnju dozvolu za izvoz, međutim, kada je reč o oružju da bi dali dozvolu moramo da dobijemo pozitivno mišljenje Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministrastva unutrašnjih poslova, i BIA. Svako iz svog domena daje mišljenje, tek kada su sva četiri pozitivna mi možemo da damo dozvolu za izvoz", objasnio je Ljajić.

On je naveo da protiv Jermenije nema trenutno nikakvih sankcija EU, UN, SAD ili Rusije, a "ako nemate formalnih sankcija jako je teško da odbijete zahtev navedene države, u ovom slučaju Jermenije".

Autor: nova.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.