Izvor: Luftika.rs, 29.Nov.2018, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Limanci su rekli „NE“ betonu i uzurpaciji parka, ali „oni“ ne slušaju

Ni hiljade potpisa i primedbi stanovnika novosadskog naselja Liman nije bilo dovoljno da obustavi planove gradskih urbanista da u ovom delu grada, koje važi za jednu od poslednjih „oaza zelenila“ sa humanim uslovima života, ucrtaju gradnju višespratnih garaža i druge izmene.
Na današnjoj sednici Komisije za planove stanovnici Limana koji su na raspravu došli u velikom broju su uspeli da smanje broj garaža sa osam na šest, ali je i to upitno, izveštava 021.
Naime, iako su >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << urbanisti ovo prihvatili, Komisija za planove će na tajnoj, zatvorenoj sednici tek odlučiti o svim prigovorima i potom te odluke poslati Skupštini grada na usvajanje.
Tako će tek za nekoliko nedelja ili meseci, kada ova tačka dođe pred novosadske odbornike, građani zapravo znati šta će biti sa Limanima.
Podsetimo da su se stanovnici Limana najviše pobunili zbog plana da se izgradi mreža garaža u delu Limana, jer smatraju da za njima nema potrebe i da će se na taj način uništiti zelene površine.



Rasprava na Komisiji za planove o planu Limana
Gepostet von Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz am Donnerstag, 29. November 2018

Predlog urbanista je da se ovi objekti grade na uglu Narodnog fronta i Balzakove, na uglu Bulevara despota Stefana i Šekspirove, na uglu Narodnog fronta i Šekspirove, između ulica Ive Andrića i Heroja Pinkija, u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje i Veljka Petrovića, ispod planiranih objekata Univerziteta u Novom Sadu, te u okviru univerzitetskog Kampusa.
Građani su imali i druge prigovore na plan, ali su ih urbanisti odbili, tako da će u Limanskom parku biti izgrađen ugostiteljski objekat od 300 kvadrata, dok će privremene barake Gradskog zelenila u tom parku biti srušene i na njihovom mestu izgrađen objekat od 300 kvadrata za isto preduzeće.
Odbijen je i prigovor građana da se odustane od gradnje saobraćajnice u Limanskom parku, koja bi se pružala duž Mosta slobode, od Bulevara oslobođenja do parkinga ispod mosta.
NS – grad po meri (nekih) građana: Umesto livadica biće osmospratnica
Sama sednica je protekla u vrlo naoštrenoj atmosferi i Plava sala Skupštine grada nije mogla da primi sve zainteresovane građane. Oni su iskazali nezadovoljstvo zbog činjenice da je poziv na javnu sednicu objavljen dan ranije i to u dnevnim novinama, pa mnogi koji su želeli nisu mogli ni da dođu.
Posebno oštra rasprava povela se oko izgradnje garaža, kada su građani istakli da ne žele nove garaže na Limanu i da bi se problem sa manjkom parkinga mogao rešiti uvođenjem zona naplate.



Gepostet von Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz am Donnerstag, 29. November 2018

Limanci su uglavnom ponavljali da problem malog broja parking mesta nastaje jer su gradske vlasti dozvolile da se u ovom delu grada grade zgrade bez parkinga.
Građanima su na primedbe odgovarali predstavnici „Urbanizma“, a najglasniji u odbrani gradnje garaža bio je direktor „Urbanizma“ Dušan Miladinović koji je kao argument navodio da su one i ranije planirane, odnosno da je trebalo da se građani bune ranije kada ti planovi bili doneti.
Svaki put kada se Miladinović oglasio, neko od prisutnih građana je dobacio rečenicu tipa „znamo tvoju stručnost, videli smo po tvojim zelenim krovovima Promenade“.
Pored toga, sa građanima su se raspravljali i članovi Komisije za planove, što se na sednicama retko dešava. Tako se sada dogodilo da je članica Komisije mladića koji je prigovarao na planiranu gradnju objekata u Limanskom parku i seču stabala, upitala za godine uz opasku da „kad je ona bila mlada nije moglo da se prolazi tim mračnim parkom“.
Zbog velikog broja primedbi sednica je trajala satima, a većina građana je napustila Plavu salu pre kraja videvši da se njihovi prigovori odbijaju.



Gepostet von Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz am Donnerstag, 29. November 2018

Rat investitora u Novom Sadu: Psovke, uvrede i zazidane terase

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.