Izvor: Radio 021, 08.Okt.2019, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekarsko društvo traži uvođenje porodičnog lekara, pedijatri smatraju da bi to bilo štetno

Srpsko lekarsko društvo (SLD) planira da Ministarstvu zdravlja uputi zahtev da se u domaći zdravstveni sistem uvede institucija porodičnog lekara, za koju smatraju da bi uštedela novac i omogućila bolju zdravstvenu zaštitu, dok Udruženje pedijatara Srbije upozorava na štetne posledice, koje bi usvajanje takvog rešenja donelo.

Predstavnice SLD-a Nevenka Dimitrijević rekla je, gostujući na N1, da sve zemlje u okruženju imaju porodičnu medicinu, kao i zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zapadne Evrope, ali da Ministarstvo zdravlja u periodu kada su reforme u tom pravcu započete, nije želelo da uvede taj sistem rada.

Ona je dodala i da bi u sistemu sa porodičnim lekarima, pacijenti prvo sklapali ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) u kojem bi se odlučivali da pređu kod izabranih porodičnih lekara, koji bi kasnije od toga onda naplaćivali usluge koje pruže u toku meseca.

Za pacijenta bi usluge u takvom sistemu bile besplatne, a porodični lekari bi stalno pratili stanje svojih pacijenata, što bi dovelo i do ušteda, ocenila je Dimitrijević.

S druge strane, Udruženje pedijatara Srbije smatra da bi nasuprot tom stanovištu, uvođenje ovog koncepta u Srbiji imalo "krajnje problematičan, najverovatnije suprotno očekivanom finansijski efekat, ali bi sasvim sigurno negativno uticalo na zdravstvenu zaštitu najmlađih".

Kao jedan od argumenata navode to što je zdravstvena zaštita dece i omladine nedovoljno kvalitativno i kvantitativno zastupljena u programima edukacije opšte medicine.

"Iskustva iz većine zemalja u kojima su u reformi sistema zdravstvene zaštite pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece zamenjeni porodičnim lekarom, porazna su sa stanovišta zdravstvenog stanja i kvaliteta zdravstvene zaštite dece", navodi se u saopštenju Udruženja pedijatara.

Zaključuje se da su ocene o nižoj ceni zaštite u slučaju postojanja porodičnog lekara netačne, budući da se u praksi "neracionalno propisuju lekovi i češće upućuje na preglede specijalistima".

Autor: N1, 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.