Izvor: Radio 021, 03.Okt.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari u domovima zdravlja nemaju uvid u to kojih lekova nema u apotekama

Ambulante lekara u domovima zdravlja ovih dana su pune pacijenata koji se žale na prehlade i razne vrste respiratornih infekcija.

Lekari, objašnjavaju da su promene vremena i povratak đaka u škole jedan od razloga što se infekcije brže šire, pa se i mali i veliki pacijenti žale na glavobolju, malaksalost, bolove u grlu, infekcije oka i uva...

Međutim, pojedini građani naglašavaju da se dešava da se bolesni šetaju od lekara do apotekara jer nekih lekova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i kapi, koje su im propisali lekari, nema u apotekama, piše Politika. To se posebno odnosi na preparate koji su potrebni za probleme sa očima.

U apotekama su potvrdili za beogradski list da trenutno vlada nestašica kapi za oči, antibiotskih kapi, marocen kapi, deksametazon-neomicin kapi, gentokulin kapi, hloramfenikol masti za oči itd.

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja pojašnjavaju da su od proizvođača navedenih lekova dobili informacije da se normalizuje snabdevanja očekuje u narednom periodu.

"Na tržištu postoje terapijske paralele, za čije uvođenje u terapiju je neophodno da se pacijenti obrate lekaru", kažu u resornom ministarstvu.

Izabrani lekari u domovima zdravlja smatraju da treba uvesti pravilo da se oni obaveštavaju kada neki medikament ili preparat nedostaje jer im onda pacijenti ne bi pravili probleme kada se nezadovoljni vrate u dom zdravlja iz apoteke zbog toga što nema lekova koje su im propisali.

"Nemamo evidenciju šta nedostaje. To saznamo od pacijenata kada se kod nas vrate iz apoteke, iznervirani što smo im propisali nešto čega trenutno nema. Onda se mučimo da nađemo drugi lek koji se koristi za isti problem. Poslednjih dva meseca primetili smo da nedostaju određeni lekovi za lečenje visokog krvnog pritiska. Bitno je da brzo reagujemo i propišemo pacijentu drugi lek koji će da odgovara pacijentu kako bi se predupredila hiperintenzivna kriza", ističe za Politiku prim. dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženja izabranih doktora opšte medicine.

I predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva prim. dr Nevenka Dimitrijević kaže da nemaju povratne informacije iz apoteka šta sve nedostaje na tržištu, ali da je činjenica da nedostaje dosta medikamenata.

"Nisam zabrinuta zbog antibiotskih kapi jer za njih ima zamene u apotekama. Ali brinem jer nedostaju neki stari lekovi, za koje se ispostavilo, kako vreme protiče, da su bili najbolji za lečenje određenih problema", smatra dr Dimitrijević.

Ostatak teksta čitajte u današnjoj Politici.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.