Izvor: Radio 021, 02.Mar.2021, 08:12

Lekari se nisu pojavili na vakcinaciji, Ukrajina morala da baci vakcine

Ukrajinske zdravstvene ustanove bacile su neke neiskorišćene vakcine protiv kovida-19 nakon što se lekari nisu pojavili na dogovorenim terminima za svoju vakcinaciju, rekli su predstavnici vladajuće stranke u ponedeljak.

Ukrajina je tek počela vakcinaciju 41 milion stanovnika pošto je prošle nedelje primila prvu pošiljku od 500.000 doza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Astrazenekine vakcine, ali se suočava s borbom protiv skepticizma prema imunizaciji.

Vlada je kao prioritet odredila vakcinaciju zdravstvenoj radnika koji su na prvoj crti, ali statistike pokazuju da 47 odsto Ukrajinaca ne želi da se vakciniše.

"Važno je razumeti zašto lekari odbijaju da se vakcinišu", rekao je Oleksandr Kornijenko, čelnik stranke predsednika Volodimira Zelenskog "Sluga naroda", na sastanku koji je prenosila televizija. 

"To je vrlo loše, ali nema druge opcije. Ako osoba ne dođe, flašica vakcine može se čuvati otvorena dva-tri sata, nakon čega se mora baciti", rekao je predsednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Mihajlo Raduckij.

Do 28. februara data je ukupno 3.141 doza, uključujući 90 vakcina u poslednja 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je da vlada radi na tome da spreči bacanje vakcine dodavši da se to događa i u drugim zemljama.

Broj zaraženih povećao se nakon zatišja za vreme strogog karantina na početku godine, posebno u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, gde je vlada postavila mobilne bolnice u borbi protiv oštrog porasta broja zaraženih.

Ukrajina je do 1. marta zabeležila 1,3 miliona slučajeva i 26.050 umrlih.

U gradu Černihivu na severu zemlje samo 87 od 280 lekara je pristalo da se vakciniše, objavio je 24. februara na Fejsbuku sekretar gradskog veća. 

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.