Izvor: Radio 021, 23.Nov.2018, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivi toranj u Pizi je sada manje nakrivljen

Stručnjaci kažu da se čuveni toranj praktično podlmadio za dvesta godina.

AFP/Getty ImagesToranj je stabilan i slikanje može da se nastavi

I to je dovoljno da toranj doživi krizu identiteta.

Krivi Toranj u Pizi je poznat po svom specifičnom temelju - ali stručnjaci su otkrili da se polako ispravlja.

Grupa koja nadzire toranj i prati proces restauracije, otkrila je da je ova znamenitost „stabilna i polako se vraća pod pravi ugao".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />Srednjovekovni spomenik visok 57 metara je u poslednje dve decenije ispravljen za četiri centimetra, navode stručnjaci.

„Kao da ste mu skinuli dva veka starosti", objasnio je profesor Salvatore Setis.

Nuncijante Skuelja, profesor geotehnike na Univerzitetu u Pizi koji radi sa timom za nadzor, dodaje : „Ono što se najviše računa je stabilnost zvonika, koja je bolja od očekivane".

Toranj je tokom devedesetih godina prvi put u 800 godina bio zatvoren za javnost, iz straha da bi mogao da se sruši. U to vreme je bio četiri i po metra pomeren od vertikalnog položaja.

Međunarodni komitet koji je predvodio poljski profesor Mišel Jamiolovski, radio je na stabilizovanju tornja u periodu od 1993. do 2001. godine.

Toranj je ispravljen za 45 centimetara, a to je koštalo skoro 226 miliona evra.

Toranj je nakrivljen od samog početka, kada je počela izgradnja 1173. godine.

I dok inženjerima pripadaju zasluge sa spašavanje kulturne znamenitosti, posetioci još uvek mogu da naprave prepoznatljive fotografije na kojima „pridržavaju" toranj.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.