Izvor: Radio 021, 01.Jun.2020, 19:02

Kriptovaluta: Hakeri su mi opekli ruku kompjuterskim virusom za "rudarenje"

Abdelrhman Badr pretrpeo je lakšu povredu nakon što je postao žrtva kriptootmice – kad haker ilegalno koristi nečiji kompjuter da sakupi bitkoine i druge kriptovalute.

Yosof BadrAbdelrhman Badr

Kiša metaka zasula ga je sa svih strana, ali je Abdelrhman ostao pribran.

Nanišanio je da zada smrtonosni udarac i povukao obarač - ali njegov ekran je potamneo.

Kompjuter se sam ugasio bez upozorenja.

Lov na nestale milione od propale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kriptovaluteTajni život tinejdžera multimilionera: „Vodio sam posao za koji niko nije znao"Kriptokraljica: Kako je ova žena izradila ceo svet, a onda nestala

Abdelrhman se zbunio. Igra koju je igrao nikad ranije mu nije stvarala kompjuterske probleme.

Pogledao je u svoje otvoreno kućište, instinktivno dodirnuo jednu od komponenti, opsovao i izvukao ruku. Grafička kartica se toliko pregrejala da mu je opekla prste.

Ovaj osamnaestogodišnjak tada to nije shvatio, ali njegova lakša povreda nastala je kao rezultat hakera koji je negde u svetu ubacio virus u njegov kompjuter.

Abdelrhman je bio žrtva kriptootmice. Kriptootmica je neautorizovana i ilegalna upotreba nečijeg kompjutera za sakupljanje bitkoina i drugih kriptovaluta.

Kriptovaluta je oblik digitalnog novca koji koriste milioni. Iako ih je teško prebrojati zbog njihove anonimnosti, Statista procenjuje da na svetu postoji više od 47 miliona korisnika kriptovaluta.

Tokom kriptootmice, hakeri prevare žrtve tako da preuzmu maliciozni fajl koji kradomice prisiljava njihove kompjutere da izvršavaju složene matematičke procese poznate kao kriptorudarenje.

Getty/ South_agencyKriptootmica povećava račun za struju žrtve i ne samo da može da uspori rad zaraženih kompjutera, već potencijalno nanosi nepopravljivu štetu hardveru

Kriptorudarenje je sistem na kom su izgrađene ove digitalne valute i nagrađuje rudare koji učestvuju besplatnim „novčićima".

Jednom kad se nečiji kompjuter zarazi, sajber-kriminalci koriste njegov kompjuter da zaradi taj novac.

Onda mogu da potroše digitalni novac koji su sakupili na onlajn tržištima ili ga zamene za tradicionalnu valutu da bi je koristili oflajn.

Greška 404: Povrede digitalnih prava u Srbiji Upoznajte ljude koji brišu komentare na društvenim mrežamaČovek koji je smislio retvitovanje: Nije trebalo da bude tako

Kriptootmica povećava račun za struju žrtve i ne samo da može da uspori rad zaraženih kompjutera, već potencijalno nanosi nepopravljivu štetu hardveru.

Što je moćniji kompjuter, više kriptovalute može da se iskopa. Prošle nedelje najmanje desetak superkompjutera širom Evrope moralo je da bude ugašeno nakon što su ih hakeri izložili napadu kriptootmice.

Getty/ isa_ozdere

Abderlrhman Badr opisuje svoj kompjuter kao gejmersku mašinu srednjeg ranga i nema pojma kako su hakeri ušli u njegov sistem.

On misli da je verovatno slučajno skinuo virus i misli da je to moglo da se desi tri nedelje pre nego što je opekao ruku, kad je prvi put počeo da primećuje da se neobične stvari dešavaju njegovom kompjuteru.

„Kad god bih ugasio PC, ekran bi potamneo ali bih i dalje čuo ventilator kako radi, a kad bih se vratio do njega, samo bi otvorio glavni desktop bez uobičajene stranice za login ili bilo šta slično. Moj kompjuter zapravo nikad nije bio ugašen."

„Šok i sramota"

To samo po sebi nije bilo dovoljno da zabrine ovog britanskog studenta koji je u to vreme bio zauzet ispitima i studentskim radovima. Čak i kad je opekao ruku, nije isprva pomislio da je žrtva hakovanja.

Do tog otkrića zapravo je dovela njegova greška.

„Igrao sam se sa programom koji nadgleda kompjutersku aktivnost i sve je izgledalo normalno, ali sam ga slučajno ostavio upaljenog preko noći", priseća se on.

„Kad sam sledeći put zavirio u njega, video sam da moj kompjuter šalje gomilu informacija nekom neobičnom sajtu koji nikad nisam posetio i nikad za njega nisam čuo."

Sajt je bio rudar za sakupljanje valute po imenu monero. Abdelrhman je odmah znao šta to znači.

„Osetio sam šok i sramotu, jer se ponosim time koliko čuvam svoj PC, a tu je bio neko ko ga je koristio bez mog znanja da bi njime zarađivao novac."

„Velika je frustracija znati da postoji program koji radi bez mog znanja i da neki lik u potaji iskopava kriptovalutu, uništavajući moj hardver i kradući moju struju."

Moglo bi da bude stotine, ili čak hiljade žrtava poput Abdelrhmana, koji nesvesno pune digitalne džepove ovog hakera ili više njih. Ovaj tinejdžer poznaje kompjutere bolje od većine ljudi, a čak je i on imao problema da pronađe virus.

Abdelrhman misli da ga je pronašao samo zahvaljujući grešci u hakerovom kodu.

Softver za rudarenje pravljen je tako da funkcioniše samo tokom dokonih perioda kao što su kad je kompjuter „uspavan". Ali na Abdelrhmanovom kompjuteru softver za rudarenje se aktivirao dok je on koristio mašinu.

„Kriptootmica postaje sve sofisticiranija, koristeći tehnike koje prikrivaju njihovo ponašanje", kaže Aleks Hinčlif, analitičar pretnji po obaveštajni rad u Palo Alto Netvorks.

„Sajber-kriminalci traže što više sistema žrtava. Što je više sistema, bilo da su to PC-jevi, serveri, oblaci, mobilni ili drugi pametni uređaji, to bolje, jer može više da se rudari na relativno benigan i nenametljiv način."

Kriptootmice bi mogle da budu sve češće

Eksperti kažu da pretnja od kriptootmica raste i opada sa fluktuacijom cene kriptovaluta. Prema istraživanju Palo Alto Netvorksa, napadi su trenutno u porastu.

„Nije onoliko profitabilno za hakere kao što je nekad bilo, tako da kriptorudari niču na najčudnijim mogućim mestima na internetu kako bi maksimizovali broj žrtava", dodaje Rajan Kalember iz Prufpointa, još jedne kompanije za bezbednost.

„Često se dodaju u kod za besplatan softver tako da ih viđamo skrivene po neobičnim programima širom interneta."

Specijalisti za bezbednost kažu da bi korisnici kompjutera trebalo da budu na oprezu i da prate promene koje se dešavaju na njihovim kompjuterima, kao što je usporavanje rada ili promenjeni setinzi.

Takođe je dobra ideja instalirati nekakvu zaštitu i raditi redovno pretragu virusa.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.