Izvor: Radio 021, 20.Jul.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Krajnje je vreme za časove antifašizma u školama"

Krajnje je vreme da se u osnovne škole u Srbiji uvede čas sociologije u okviru kog bi se učile i vrednosti antifašizma, kako bi se smanjila agresija među mladima, smatra Jasmina Petrović, predsednica Srpskog sociološkog društva.

"To je jedan od načina da decu uvedemo u prosocijalne vrednosti kao što su solidarnost, čovekoljublje, tolerancija i kritički odnos prema nasilju i brutalnosti. Kroz jedan čas definitivno se ne može popraviti užasan vakuum i višedecenijska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << anomija, ali vredi pokušati", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jasmina Petrović, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu.

U tom gradu je 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem. Nakon toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila da se u osnovnim i srednjim školama od jeseni uvede bar jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

"Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi, a termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije", objasnila je Bojana Begović, predsednica Omladine LSV-a.

Potiranje žrtava predaka

Antifašističku šetnju stotinak građana Niša, održanu zbog napada na studenta, nedelju dana kasnije, sa strane je pratila grupa mladića koji su, kako su javili izveštači, skandirali "Srbija Srbima", "Živela velika Srbija" i parole nekadašnjim saradnicima nacističke Nemačke "Živeo Nedić" i "Živeo Ljotić".

"Ništa ne čudi u vreme kada imamo reviziju istorije, promenjene udžbenike, nazive ulica i spomenika, kada se čitava istorija Drugog svetskog rata prećutkuje ili falsifikuje. Neki mladi momak koji je odrastao u takvom okruženju uopšte nema predstavu o svom dedi i babi, kakve su žrtve podneli i kakve su posledice bile", navodi za RSE Aleksandar Đenić, sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije SKOJ.

Prema podacima SKOJ-a, u Srbiji je rehabilitovano 3.500 ljudi koji su osuđeni zbog zločina u Drugom svetskom ratu. Istoričarka Milena Bićanin smatra da je najopasnije prekrajanje istorije.

"Pošast kojom smo zatrpani poslednjih par godina u Srbiji apsolutno je odlika populizma i jačanja desnice kao nemogućnost da se da odgovor na mnoga druga pitanja. Za mene je ključno pitanje socijalne pravde. Pretpostavljam da bi možda malo bolelo kada bi se dao odgovor, ali da bi za društvo bilo mnogo korisnije", zaključila je Bićanin.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.