Izvor: Radio 021, 01.Sep.2018, 21:51

Korisnici će biti zaštićeniji od mobilnih operatora, obavezna i registracija

Korisnici će biti zaštićeniji od mobilnih operatora, obavezna i registracija

Srbija bi na jesen trebalo da dobije novi Zakon o elektronskim komunikacijama, koji bi između ostalog trebalo da zaštiti kako korisnike usluga mobilnih operatora, tako i pružaoce usluga, jer će biti usklađen sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o obligacionim odnosima.

Pomoćnica ministra telekomunikacija Irini Reljin za N1 kaže da je novi zakon usklađen sa evropskom regulativom iz 2009. godine i da ima mnogo novina od kojih je, prema njenim rečima, najzačajnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zaštita potrošača.

"Pre svega, to se odnosi na prekomerne račune. Kada račun dostigne vrednost dvostruke potrošnje u odnosu na prethodni period, operator mora da vam pošalje informaciju o tome. S druge strane, dešavalo se da kada raskidate ugovore jednostrano, to se plaćalo nadoknadom svih troškova, ali sada više nije tako", istakla je ona.

Tako će zakon korisnicima omogućiti da u slučaju da žele da prekinu ugovornu obavezu, izaberu način nadoknade štete operatoru u vidu isplate iznosa pune maloprodajne cene terminalne opreme (telefona i drugih uređaja) ukoliko je dobijena uz ugovor, ili isplate razlike u pretplatama koje su iskorišćene, a koje su dobijene pod povoljnijim uslovima uz potpisivanje ugovora.

Reljin je rekla da novi zakon štiti i operatere, pa tako mogu da isključe korisnika koji stvara smetnje u mreži, a daje im se i mogućnost fleksibilnog korišćenja spektra, odnosno da mogu da razmenjuju delove spektra i o tome obaveste regulatora.

Prema novom zakonu, operatori su dužni i da za svaku uslugu obezbede mogućnost roditeljske kontrole. Reljin objašnjava da će roditelji moći deci da zabrane određene brojeve telefona ili da ih ograniče samo na određene brojeve telefona, ili npr. da im ograniče potrošnju na određeni iznos.

Novi zakon predviđa i još jednu važnu novinu, a to je registracija svih korisnika mobilnih telefona, pa i onih koji koriste pripejd uslugu. Reljin objašnjava da će po stupanju Zakona na snagu, operatori odmah moći da počnu da registruju nove korisnike, dok će za postojeće korisnike pripejd usluga biti ostavljen rok od devet meseci za registraciju. Kako je objasnila, prikupljanje podataka je neophodno kako bi se sprečile zloupotrebe i kako bi se obezbedilo zakonito presretanje i zadržavanje podataka.

U dogovoru sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, operatori su odgovorni za to da obezbede zaštitu podataka korisnika.

"Podaci ne bi smeli ni na jedan način da budu dostupni van tog zakona", istakla je Reljin.

Objasnila je i da će se korisnici registrovati u skladu sa pravilnikom koji će tek biti donet, i da će o svim neophodnim koracima za registraciju biti blagovremeno obavešteni putem sredstava javnog informisanja.

Budući da je reč od sistemskom zakonu, predviđeno je donošenje čak 45 podzakonskih akata u periodu od šest do 12 meseci. Zakon bi trebalo na jesen da bude usvojen u Skupštini Srbije, a primena prvih odredbi neće početi pre januara, najavila je Reljin.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.