Izvor: Radio 021, 02.Okt.2018, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koreje počinju s uklanjanjem nagaznih mina u pograničnom području

Dogovor da se započne s uklanjanjem mina postignut je na nedavnom sastanku između lidera dve zemlje u Pjongjangu.

Getty ImagesGranična zona između Severne i Južne Koreje puna je mina

Vojske Severne i Južne Koreje započele uklanjanje jednog dela nagaznih mina u oblasti duž granice u kojoj je zakopano više od 800.000, objavili su zvaničnici ove dve zemlje.

Na jugu, čišćenje je započeto u utvrđenoj zajedničkoj bezbednosnoj oblasti u selu Panmandžom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Mine će takođe biti uklonjene i na drugoj lokaciji, gde je više stotina vojnika poginulo u Korejskom ratu.

Dogovor da se započne s uklanjanjem mina postignut je na nedavnom sastanku između Kim Džong Una i Mun Džae Ina u Pjongjangu.

Južna Koreja isključila zvučnike ka Severnoj Koreji

Severna Koreja će zatvoriti nuklearni pogon

Sve mine u zajedničkoj bezbednosnoj oblasti, koja čini samo deo demilitarizovane zone gde su prisutni pripadnici obe vojske, biće uklonjene u narednih 20 dana, stoji u saopštenju ministarstva odbrane Južne Koreje.

Kada se završi ova operacija, naoružani čuvari će napustiti oblast, a umesto njih biće raspoređeni nenaoružani vojnici, čiji je zadatak da kontrolišu tenzije na granici.

U aprilu ove godine, Južna Koreja je prestala da emituje propagandne snimke preko zvučnika na granici, "kako bi došlo do smanjenja tenzija između dve Koreje". Zvučnici su sada demontirani.

Demilitarizovanu zonu čini pojas dužine 250 kilometara i širine 4 kilometra koji preseca korejsko poluostrvo. Ova oblast je puna nagaznih mina, granicu čini bodljikava žica i električne ograde na kojima su instalirane kamere.

Ovu granicu čuva više od deset hiljada vojnika na obe strane, zbog čega gotovo nemoguće preći granicu.

U novembru prošle godine, severnokorejska vojska pucala je svog vojnika i ranila ga dok je prelazio na južnokorejsku stranu zajedničke oblasti.

Prema južnokorejskim zvaničnicima, broj prebega s severne strane smanjio se od kada je Kim stigao na vlast pre sedam godina.

Odnosi između Severa i Juga, koji su zvanično i dalje u ratu, bez obzira na činjenicu da su se sukobi u Korejskom ratu završili 1953, značajno su se popravili u poslednjih nekoliko meseci.

Prošlog meseca lideri dve zemlje sreli su se u Pjongjangu zbog pregovora o prekidu denuklearizacije.

To se desilo nakon istorijskog sastaka između Kima i američkog predsednika Donalda Trampa u Singapuru u junu, na kome su se dva lidera dogovorila da zajednički rade na denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koreje počinju s uklanjanjem nagaznih mina u pograničnom području

Izvor: B92, 02.Okt.2018

Dogovor da se započne s uklanjanjem mina postignut je na nedavnom sastanku između lidera dve zemlje u Pjongjangu...Vojske Severne i Južne Koreje započele uklanjanje jednog dela nagaznih mina u oblasti duž granice u kojoj je zakopano više od 800.000, objavili su zvaničnici ove dve zemlje...Na jugu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.