Izvor: Radio 021, 03.Dec.2019, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola letenja: Vazdušni saobraćaj bezbedan, zlonamerno uzbunjivanje javnosti

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) reagovala je na tvrdnje sindikata kontrole letenja i saopštila da se vazdušni saobraćaj u nadležnosti SMATSA odvija bezbedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima.

Sindikat kontrole letenja saopštio je ranije da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, "što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
SMATSA je navela da nije bilo prekida u pružanju usluga korisnicima i osudio "neprecizno i zlonamerno uzbunjivanje javnosti" od strane "dela sindikata", do kojeg je, kako ističu, "slučajno ili ne, nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata". Kako dodaju, "velika većina članova sindikata" nije upoznata sa saopštenjem sindikata, da se ne bi složila s iznetim konstatacijama u vezi sa bezbednošću vazdušnog saobraćaja, kao i načinom uzbunjivanja javnosti.

"Radi objektivnog informisanja javnosti, dužni smo da istaknemo činjenicu da trenutni kolektivni ugovor sa kontrolorima letenja ističe 1. januara 2020. Menadžment SMATSA održao je dva sastanka sa Sindikatom kontrole letenja na kojima se otvoreno i u pozitivnom kontekstu pričalo o temama koje će biti predmet pregovaranja, kao i o svim otvorenim pitanjima u vezi sa statusom i standardom kontrolora letenja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je menadžment uputio poziv sindikatima da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata.

"Poslodavac je početak pregovora zakazao za 12. decembar. Menadžment SMATSA je spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima", navodi SMATSA.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.