Izvor: Radio 021, 02.Jul.2020, 15:16

Kontraterorizam: U Italiji zaplenjena droga vredna milijardu evra "za finansiranje boraca Islamske države"

Ovo je najveća zaplena na svetskom nivou - 14 tona droge bilo je sakriveno u kontejnerima u luci Salerno.

EPAFalsifikovani kaptagon jedna je od najtraženijih droga na Bliskom Istoku

Italijanska policija zaplenila je, kako se veruje, rekordnih od 14 tona amfetamina za koji se sumnja da je napravljen u Siriji radi finansiranja džihadista Islamske država (IS).

Oko 84 miliona falsifikovanih tableta kaptagon u vrednosti od oko milijardu evra pronađeno je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kontejnerima u luci Salerno.

Bili su sakriveni u velikim rezervoarima i zupčanicima.

Zvaničnici istražuju da li su upletene lokalne kriminalne grupe Kamore.

U Montevideu zaplenjen kokain vredan milijardu dolaraKako je dečak iz Vijetnama postao rob na britanskoj farmi kanabisaVelika zaplena droge u Mjanmaru

AFP

Kaptagon je naziv za sintetički stimulans fenetilin. Prvobitno je korišćen za lečenje hiperaktivnog poremećaja pažnje (ADHD) i narkolepsije, ali mnoge zemlje su ga zabranile tokom 1980-tih jer stvara zavisnost.

Sada je navodno lažnoi kaptagon jedna od najpopularnijih droga među imućnom omladinom na Bliskom Istoku, posebno u zalivskim arapskim državama.

Drogu su takođe uzimali borci u građanskom ratu u Siriji, uključujući militante ID, koji cene njegovu sposobnost da spreči strah i ukloni umor.

Smatra se da je Sirija najveći proizvođač i izvoznik lažnog kaptagona.

https://twitter.com/GDF/status/1278215819374333952

U saopštenju napuljske policije navedeno je da se sumnja da je ID - koja je nekada kontrolisala položaje u Siriji i još uvek ima hiljade pripadnika koji rade u zemlji - proizvodila velike količine ove droge.

Tako su „brzo nagomilali značajne fondove za finansiranje".

Šta je „Islamska država"?Desna ruka Pabla Eskobara na slobodi u Nemačkoj

Pilule zaplenjene u Salernu dovoljne su da podmire celokupno evropsko tržište, a verovatno je da će „konzorcijum" kriminalnih grupa biti uključen u njihovu distribuciju širom kontinenta.

„Pretpostavka je da su tokom zatvaranja [zbog korona virusa] ... proizvodnja i distribucija sintetičkih droga u Evropi praktično zaustavljeni", dodaje se u saopštenju.

„Mnogi krijumčari, čak i u organizovanim grupama, okrenuli su se Siriji gde se, međutim, čini da se proizvodnja nije usporila."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.