Izvor: Radio 021, 30.Sep.2019, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o regionalnoj stabilnosti okupila u KCNS intelektualace iz regiona

Treća po redu Konferencija o regionalnoj stabilnosti otvorena je danas u Kulturnom centru Novog Sada.

Na ovaj tradicionalni skup reprezentativnih intelektualaca iz regiona i ove godine stigla su respektabilna imena: novinar Indeksa Gordan Duhaček, čuveni profesor iz Splita dr Dragan Markovina, profesorka i umetnica iz Ljubljane dr Sara Špelec, karijerni diplomata iz Beograda dr Zoran Milivojević i direktor Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ratko Bubalo.

Pozdravnu reč učesnicima i publici uputio je direktor KCNS Bojan Panaotović. "Naša ideja vodilja jeste da ovom konferencijom govorimo u prilog miru, dobrosusedstvu i saradnji, te da pozovemo intelektualni, moralni krem i elitu u svakom drugom smislu da govore o saradnji i dobrosusedstvu", kazao je Panaotović i dodao da su ga neki domaći i hrvatski portali nazvali "Gvardiolom u najnegativnijem smislu", jer je na Konferenciju pozvao ove ličnosti.

"Međutim, ako to kažu ekstremisti, znači da sam napravio sjajan izbor, odabravši ove vrsne intelektualce. Naredni put ćemo pozvati i nekog matematičara i statističara, koji treba da dokaže ljudima u regionu da pitanje suživota nije apstraktan pojam, već je to boljitak za svakog građanina u regionu", naglasio je direktor KCNS, dodajući da tamo gde se ljudi gledaju preko nišana, tamo gde je nemir, tamo nema ni ekonomskog napretka.

Otvarajući Konferenciju o regionalnoj stabilnosti, član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić kazao je da je veoma dobro da konferenciju sa temom o dobrosusedstvu, saradnji i stabilnosti imamo upravo u Novom Sadu, gradu poznatom po multikulturalnosti i suživotu, gradu koji je ponosan na svoje različitosti.

"Regionalna stabilnost je preduslov za političku, ekonomsku, kulturnu i svaku drugu stabilnost. Naravno, za toleranciju i razumevanje zalaže se svako humano društvo, ali da bismo te vrednosti i dostigli moramo, pre svega, da se dobro razumemo, da se poštujemo i da negujemo kulturu dijaloga", rekao je Rožić.

On je, zatim, naglasio i da je veoma dobro što se ovakva konferencija održava u ustanovi kulture, jer "kultura nije neka izdvojena sfera društva". Ona, kako je rekao, povezuje ljude, jača osećaj pripadnosti zajednici i formira identitet.

"Saradnja u resoru kulture, kada je Novi Sad u pitanju, može da bude uspešna, jer mi jesmo grad koji se pozicionirao kao centar kulture ne samo u Srbiji nego i u regionu. U 2021. godini Novi Sad će biti Evropska prestonica kulture i dobro je da se ovde govori i o kulturi dijaloga", rekao je Rožić i proglasio Konferenciju o regionalnoj stabilnosti otvorenom.

Balkan "bure baruta" ili Balkan kao oaza mira i saradnje - pitanje je sad, a mi se upravo nalazimo u toj dilemi, rekao je dr Zoran Milivojević.

Milivojević je dodao da sve postjugoslovenske države pripadaju istom prostoru koji je imao svoju državu. Sve one gaje jedan ambijent u kom postoji pretpostavka za saradnju, pripadaju jednom istom kulturološkom prostoru. Međutim, šta je to što nam ne dozvoljava da idemo u istom pravcu?

"Problem je i u onome što nam dolazi spolja, ali i u pojedinačnim interesima koji su se definisali raspadom Jugoslavije. Svako želi da zaokruži taj svoj nacionalni prostor na najefikasniji način, da ga potvrdi, često i na štetu komšije. Činjenica da smo svi tu, na istom prostoru, trebala bi da bude kvalitet, a ne problem. Svaka od država bivše Jugoslavije ima ista nerešena pitanja: pitanje manjina, pitanje granica. Percepcija istorije, a ne same istorijske činjenice je ono što stvara ambijent za sukobe, a ne za saradnju", kazao je Milivojević.

Autor: 021, Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.