Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Odluka o 24-časovnoj zabrani kretanja zavisi od današnjih podataka

"Izgurali smo četiri nedelje, odluka o još rigoroznijim merama zavisi od neposredne situacije", izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

On je za Prvu TV izjavio "da u poslednja dva dana imamo skok, koji se jasno vidi".

"Došli smo na maksimum do sada zaraženih 160, zavisi i od današnjeg dana i podataka koje ćemo imati. Svakako razmišljamo i o meri 24-časovnog karantina", izjavio je epidemiolog za TV Prva. "Struka je dala preporuke na samom početku, a to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je smanjenje kontakata kroz sve moguće aktivnosti. Prvo su bila preporučivanja, pa uvođenje vanrednih mera, pa ograničenje kretanja, pa promena policijskog časa", podsetio je.

On je objasnio i suštinu potrebe za uvođenjem 24-časovne zabrane kretanja.

"Ako virus naglo počne da se prenosi i izađemo iz kontrole situacije, onda je neminovna ta poslednja aktivnost, koja bi sprečila prenošenje virusa. Objašnjavao sam da je to zbog toga što virus živi u čoveku, izazove ili tešku posledicu ili smrt, ili taj čovek preboli i u njemu ne može da nastavi da živi. Da bi nastavio da živi on mora da pređe na drugog čoveka. Ako se u periodu inkubacije, te dve nedelje, onemogući bilo kakva situacija u kojoj bi došlo do prenošenja, virus neminovno ugiba", objasnio je epidemiolog.

Posle tog vremena od 14 dana, kaže Kon, ostaju samo oni koji su na početku bili u inkubaciji.

"U međuvremenu su eventualno razvili tegobe. Ako su odmah izolovani, lečeni, virus zaista više nema gde da ide. Odluka o takvoj meri neće biti odluka struke, struka je preporuku dala na početku, sad se samo postavlja pitanja kada se te mere sprovode. Ako se mera zabrane od 24 sata sprovede prevremeno, onda će ponovo da se pojavi širenje virusa nakon tih mera, mada u manjem intenzitetu. Pojaviće se virus i krenuće ponovo i napraviće daleko manju epidemiju, ali će je svakako napraviti", rekao je Kon.

Naglašava da je 24 sata karantin bitno uvesti "pred sam kraj". To je, kaže, suština što je struka objasnila još na početku epidemije u Srbiji.

Kaže i da donošenje odluke zavisi dosta od podataka koje ćemo danas dobiti o broju obolelih i umrlih od virusa korona.

"Direktno zavisi od čitavog društva, a društvo je dalo mandat onima koji su trenutno na vlasti", kaže Kon.

Ističe da imamo "srpski scenario", jer, kada pričamo o brojevima, moramo da budemo jasni da su naši brojevi manji ne zato što smo mi superheroji, već je to direktna posledica svega što je preduzeto.

"U toku je 'srpski scenario', kojeg se na kraju nećemo stideti", zaključio je dr Kon.

Autor: Tanjug, TV Prva

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.