Komunalna preduzeća u plusu uglavnom zahvaljujući subvencijama grada

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2018, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalna preduzeća u plusu uglavnom zahvaljujući subvencijama grada

Izveštaji gradskih komunalnih preduzeća, koji će se u petak naći pred odbornicima Skupštine grada, pokazuju da su оna poslovala uglavnom sa dobitkom.

Objavljeni su izveštaji o poslovanju za sva komunalna preduzeća, osim za "Parking servis" i "Stan". Kada se sve sabere i oduzme, na papiru stoji da su preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Sad ostvarila dobit od gotovo 1,5 milijardi dinara.

Međutim, najveći deo te dobiti došao je iz poslovanja "Novosadske toplane", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << čiji je neto dobitak bio 1,29 milijardi dinara.

S druge strane, iz gradskog budžeta u javna preduzeća, na ime kapitalnih subvencija, u prošloj godini preneto je više od 811 miliona dinara. Po drugim osnovama, uglavnom za finansiranje usluga iz delatnosti, iz budžeta je preneseno 762 miliona dinara, pa računica pokazuje da je u komunalna preduzeća iz gradske kase upumpano više do 1,5 milijardi dinara.

Preduzeće koje je u protekloj godini ubedljivo najbolje poslovalo bilo je "Novosadska toplana" sa prihodom od 9,4 milijarde dinara, što je povećanje za skoro 15 odsto u odnosu na 2016. godinu. "Toplana" je na ime kapitalnih subvencija dobila 76,3 miliona dinara, a kako su u ovom preduzeću najavili početkom godine, u 2018. neće koristiti subvencije grada.

"Put" je u prošloj godini ostvario neto dobit od 88 miliona dinara, dok su mu prihodi prelazili 1,1 milijardu. Kako se može videti u dokumentaciji, ovo komunalno preduzeće dobilo je 56 miliona kapitalnih investicija, dok zaduženost prelazi 689 miliona dinara.

Preduzeće u protekloj godini nije uspelo da ulaže koliko je nameravalo, tačnije iz sopstvenog džepa su izdvojili 3,5 miliona, što je za čak 82 odsto manje od planiranog, a razlog tome je, kako se navodi, "problem likvidnosti preduzeća". Kada je reč o podeli dobitka, preduzeće će 78 miliona iskoristiti za pokrivanje gubitka, dok će ostatak uplatiti na račun javnih prihoda.

Dobar rezultat u prošloj godini ostvarila je "Tržnica" koja je imala dobit od 45 miliona dinara, po čemu je svoj profit utrostručila u odnosu na 2016. Ovo preduzeće je od Grada dobilo 29 miliona dinara. Između ostalog, za 192 zaposlena povećane su i plate, koje u proseku iznosu 58.133 dinara.

"Zelenilo" nije uspelo da ponovi prošlogodišnji "uspeh" kada su ostvarili dobit od 6.000 dinara, pa su ove godine zabeležili gubitak od 12,7 miliona dinara. Na osnovu subvencija i usluga iz delatnosti "Gradsko zelenilo" je dobilo 420 miliona dinara. Na minus u kasi uticalo je to što 2017. nisu uspeli da završe sa planiranim brojem zaposlenih, kojih je bilo 25 više od očekivanog.

Dobitak u 2017. ostvarilo je i "Lisje", koje je u plusu 1,4 miliona dinara. Međutim, Grad je podržao poslovanje ovog preduzeća sa 47,8 miliona kapitalnih investicija, kao i sa gotovo 150 miliona dinara za obavljanje usluga iz delatnosti. U izveštaju poslovanja može se videti i da ukupan dug preduzeća iznosi 813 miliona dinara.

"Informatika" je u svom izveštaju upisala dobit od 33,5 miliona, sa prihodima od 701 milion dinara. Međutim, iz gradske kase, na ime subvencije i za finansiranje komunalnih delatnosti, ovo preduzeće je dobilo 73 miliona dinara. Kako se može pročitati, 250 zaposlenih prima prosečnu od 55.115 dinara.

"Čistoća" je za godinu dana napredovala, pa je ostvarila i veću dobit nego 2016. Tako je kasa "Čistoće" u prošloj godini bila u plusu za 17 miliona dinara. Izdvajanja iz budžeta za poslovanje ovog preduzeća nisu zanemarljiva, pa je "Čistoća" za održavanje higijene i kroz kapitalne subvencije dobila 250 miliona dinara.

Najmanju poslovnu dobit ostvarilo je najmlađe komunalno preduzeće - "Zoohigijena". Ovo preduzeće je ostvarilo neto dobit od 125.000 dinara, dok su na ime kapitalnih subvencija dobili 23,7 miliona, a za usluge iz delatnosti im je preneto 102 miliona dinara.

"Vodovod" je ostvario dobit od 30 miliona dinara, ali je na račun leglo 342 miliona kapitalnih subvencija. U ovom preduzeću rade 742 zaposlena, a primaju prosečnu platu od 50.346 dinara.

Većina preduzeća koja je ostvarila dobit navela je da će, u skladu sa Odlukom o budžetu grada, podeliti novac sa Gradom. To bi značilo da će se Gradu u kasu vratiti više od 700 miliona dinara

U materijalu koji će u petak biti pred odbornicima Skupštine grada, za sada, nema izveštaja za "Stan" i "Parking servis". "Stan" je označen kao jedno od preduzeća koje je "boljka" Novog Sada, a račun mu je u blokadi duže od tri godine, u iznosu od 84 miliona dinara. Podsetimo da je 021.rs nedavno objavio da je prihvaćena ponuda litvanske kompanije "Civinity" za javno-privatno partnerstvo nad "Stanom".

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.