Izvor: Radio 021, 03.Sep.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko bi čovek izdržao na svakoj planeti Sunčevog sistema?

Zamislite da je tehnologija toliko uznapredovala da ljudi bez ikakve pomoćne opreme mogu da dišu na svim planetama Sunčevog sistema.

Gledajući velike i ambiciozne planove Ilona Maska, možda ćemo svemirom putovati i pre nego što očekujemo, a BrightSide je istražio koliko bi ljudsko telo preživelo na svakoj od planeta.

Merkur

Ako ikada želite da posetite ovu planetu i izbegnete neugodne posledice, važno je dobro tempirati. Temperaturne promene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na Merkuru su neverovatne - dnevna temperatura može doseći do 427°C, a noćna i do -179°C. Merkur se okreće relativno sporo pa, da biste preživeli, treba samo da uhvatite trenutak kada se dnevna temperatura menja u noćnu i doseže onu nama uobičajenu.

Ipak, ljudsko telo tamo bi moglo da preživi samo 90 sekundi.

Venera

Da imate priliku da zakoračite na Veneru, imali biste samo sekundu vremena za "uživanje" na njoj. Atmosferu ove planete čini 98 odsto ugljen-dioksid, a pritisak je 90 puta veći nego na Zemlji. Uz to, cela njegova površina prekrivena je gustim oblacima, a kiša je puna sumporne kiseline. Takođe, na Veneri je jako vruće - prosečna temperatura doseže gotovo 430°C.

Mars

Iako je Mars prvi kandidat za svemirsku kolonizaciju, najduže koliko biste mogli da provedete na ovoj planeti je oko 80 sekundi. Njegovu atmosferu čini 95 odsto ugljen-dioksida i vrlo je hladna. Prosečna temperatura vazduha na Marsu iznosi oko -62°C.

Jupiter

Najveća planeta Sunčevog sistema biće dobra prema vama samo jednu sekundu, a onda će vas šokirati svojim žestokim vetrovima i uraganima koje ljudsko telo jednostavno ne može da podnese. Okružuje ga svet gasova koji se u osnovi sastoji od vodonika i helijuma. Osim toga, vrtlog podiže zagrejane gasovite mase na površinu planete, a one formiraju snežne kristale amonijaka.

Saturn

Ovo je još jedan svemirski džin na kojem ne biste mogli biti više od jedne sekunde. Osim oblaka gasova, Saturnum stalno duvaju jaki vetrovi koji mogu da dosegnu brzinu i do 1.800 kilometara na sat. Saturn ima lude tornade na svojoj površini pa ni jedno biće ne bi imalo vremena da trepne pre nego što se pretvori u kosmičku prašinu.

Uran

Ovaj je planeta prekrivena vrućom mešavinom vode, amonijaka i metana. Zapravo, ne može se uopšte reći koliko bi čovek dugo mogao ostati na Uranu jer ne bi imao vremena ni da sleti na njega. Gotovo sve se odmah rastopi u toj mešavini. Takođe, Uran je vrlo grube građe i nema tvrdu površinu na koju bi se moglo sleteti.

Neptun

Vreme koje bi čovek preživeo na ovoj planeti je manje od sekunde. Strašni uslovi će uništiti bilo koji objekat, čak i bez trenutka trajanja, a opet su za sve krivi superjaki vetrovi. Zastrašujući vetar na Neptunu ponekad može postati brži od brzine zvuka.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.