Kina nakon 40 godina razmišlja da promeni pravila o broju dece

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina nakon 40 godina razmišlja da promeni pravila o broju dece

Kina razmišlja o ukidanju granice za broj dece u porodici koja je u nekom obliku na snazi već četiri decenije.

Nacrt novog građanskog zakonika koji je podnet u ponedjeljak Stalnom odboru Svekineskog narodnog kongresa ne sadrži nikakve odredbe o planiranju porodice.

Reforme bi uklonile ograničenja broja dece u porodici koja još od prošlih decenija ograničavaju i čine sve starijom kinesku populaciju, dovode do neravnomerne zastupljenosti polova, zloglasno velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kazni i prisilnih pobačaja.

O nacrtu novog zakona koji predlaže i druge mere kao što je period mirenja za rastavljene i mere za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, trenutno se raspravlja u kongresu, a plan je da se usvoji do 2020. godine.

Kineska vlada je 2016. ukinula politiku jednog deteta koju je donela 1979. i zamenila je s politikom dva deteta. Reforma nije uspela da poveća broj rođenih kako je vlada očekivala.

Oko 17,9 miliona dece rođeno je 2016, što je samo 1,3 miliona više od prethodne godine i ispod očekivanja vlade od ukupno 20 miliona dece. Broj rođenih je kasnije pao na 17,2 miliona u 2017.

Mnogi parovi se odlučuju za samo jedno dete zbog velikih troškova podizanja drugog deteta u većim kineskim gradovima. Takođe, sve više žena se odlučuje za obrazovanje i napredak u karijeri.

Vlada čak razmatra i ponudu podsticaja za porodice koje odluče da imaju više dece.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.