Kikinda: Kažnjen sa 400.000 dinara jer je otrovao zaštićene ždralove

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2017, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikinda: Kažnjen sa 400.000 dinara jer je otrovao zaštićene ždralove

Odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi, 57-godišnji muškarac iz Crne Bare, sela u opštini Novi Kneževac, koji je koristio nedozvoljeni pesticid karbofuran na svojoj njivi platio je kaznu od 400.000 dinara za ubijanje ždralova.

Zahtev za isplatu odštete zbog trovanja ove strogo zaštićene ptice Tužilaštvu je dostavio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu 2016. podnela je krivičnu prijavu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << optuženog zbog ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica, a u istom periodu protiv iste osobe prijavu je podnela i Fitosanitarna ispekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

Tokom inspekcijske kontrole, u ataru Novog Kneževca nađeno je pet mrtvih ždralova u jarku pored njive koja je u vlasništvu 57-godišnjeg meštanina Crne Bare. Na njivi su bili su sveži ponici kukuruza, od kojih su neki bili iskopani iz tla. Prema iskazu optuženog, prethodnog dana on je na svojoj i susednoj njivi zatekao ove mrtve ptice i bacio ih u obližnji kanal. Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida karbofurana u hrani.

Fitosanitarna inspekcija uzela je i uzorke kukuruza, i utvrđeno je da ponici sa njegove njive sadrže visokotoksične koncentracije tog ovog otrova. On je sejao seme kukuruza koje je prethodno bilo tretirano karbofuranom. Tek isklijale biljke sa ostacima semena jato ždralova je pojelo, nakon čega su na licu mesta uginuli.

Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog svoje velike toksičnosti, i u skladu sa propisima Evropske unije, povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine. Usprkos tome, veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara otrovan je u poslednjih deset godina ovim insekticidom, jer se on i dalje koristi. Postoje zalihe kod pojedinih privatnih i pravnih lica koje se bave poljoprivrednom, a na internetu je rasprostranjeno trgovanje švercovanim karbofuranom iz zemalja u kojima se još upotrebljava.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite ove vrste ptice. Jesenja i zimska jata ždralova koji se zadržavaju u Srbiji, prvenstveno u okolini Specijalnog rezervatg prirode "Slano Kopovo", biće hranjena svežim kukuruzom.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.