Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasarna u Futoškoj ulici i njena okolina do 1. jula na javnom uvidu

Plan dela grada koji obuhvata i kasarnu "Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici, nalazi se na ranom javnom uvidu.

Plan generalne regulacije prostora između Mičurinove, Novosadskog sajma i Futoške ulice predviđa povećanje spratnosti, tj. zamenu prizemnih ili jednospratnih kuća objektima do četiri sprata sa potkrovljem, mada će i dalje deo prostora biti namenjen za kuće i vile.

Kako se navodi u samom tekstu plana, porodično stanovanje do visine jednog sprata sa potkrovljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ostaje u ulicama Nikole Tesle, Mičurinovoj, Đorđa Bešlina, Dr Milana Petrovića, Nenada Mitrova, Paje Jovanovića i Uroša Predića, dok se u ulicama Branislava Nušića, Ćirpanovoj, Kosančić Ivana, Devet Jugovića, Toplice Milana i Bore Prodanovića planiraju zgrade visine do četiri sprata sa potkrovljem.

U dokumentaciji se navodi da će se pri izradi plana posebno preispitati lokacija buduće crpne stanice koja treba da reši višegodišnji problem sa atmosferskim vodama jer je ovaj deo grada niži u odnosu na Futošku i Ulicu Novosadskog sajma.

Dok se za veći deo prostora navodi šta je planirano, urbanisti nisu rekli šta će biti sa kompleksom kasarne koja je prazna skoro 10 godina, osim da će se njena namena prispitati. Na crtežu plana kasarna i nekoliko okolnih zgrada u Futoškoj ulici označene su crvenom bojom, tj. kao "opšte gradski centar", dok u tekstu stoji da centar treba da služi "prvenstveno kao atraktivan sadržaj iz domena poslovanja, kulture, obrazovanja, trgovine, kao i savremeni komercijalni i kancelarijski prostor za različite vrste poslovanja, a stanovanje je obavezan sadržaj centra".

Na prostoru kasarne i okolnih zgrada predviđeni su objekti do četiri sprata.

Podsetimo da su lokalne vlasti zajedno sa ministarstvima razmatrale ideju da ova kasarna bude pretvorena u objekat namenjen obrazovanju, odnosno da bude ustupljena Univerzitetu u Novom Sadu, ali nije bilo konkretnijih koraka u tom pravcu.

Plan kasarne u Futoškoj i njene okoline je na radnom javnom uvidu do 1. jula i zainteresovani mogu da ga pogledaju u Mesnoj zajednici "Narodni heroji" u Majevičkoj 2, u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3, kao i na sajtu ovog gradskog preduzeća.

Primedbe i sugestije se podnose Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.