Izvor: Radio 021, 18.Dec.2018, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako živi Drakula mrav, najbrža životinja na svetu

Drakula mrav je najbrža životinja na planeti.

Naučnici su otkrili da ovaj mali tropski insekt svoju vilicu može da pomera brzinom od 90 metara u sekundi, što je najbrži zabeleženi pokret neke životinje, piše "Gardijan". Ovaj munjeviti pokret mravi koriste kako bi napali, paralisali i usmrtili svoj plen, kojim potom hrane svoje larve.

"Kreću se podzemljem, a kad osete nešto poput stonoge ili termita, napadaju vilicom kako bi ih usmrtili ili paralisali. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je potrebno, potom ponovno grizu plen i unose ga u svoje gnezdo", objašnjava vođa istraživanja Endru Suarez, profesor animalne biologije na Univerzitetu Ilinois.

Ova vrsta mrava, poznata pod latinskim nazivom Mystrium canillae, od pre je bila poznata po svojim posebnim mogućnostima. Međutim, naučnici su, nakon 10-godišnjeg proučavanja posebnom videotehnologijom osetljivom na brzinu, uspeli da odrede tačnu brzinu kojom Drakula mrav zatvara svoju vilicu. Koristili su i rendgenske zrake kako bi bolje analizirali mravlju anatomiju i spoznali kako mrav izvodi taj brzi pokret.

Posmatranja su pokazala da mrav napinje vilicu tako što stiska vrhove snagom svog tela. Kad vilica klizne jedna preko druge, oslobađa se snaga koja daje brzinu. Ovaj pokret funkcioniše na sličan način kao ljudsko pucketanje prstima.

Pokret Drakula mrava drugačiji je nego onaj tropskog mrava iz roda Odontomachus, za kojeg se dosad mislilo da je najbrži na svetu. Taj mrav u akciju kreće potpuno otvorenih usta i zatvara se iznenada poput mišolovke.

"Drakula mravi jedinstveni su čak i među mravima koji koriste polugu da bi pokrenuli vilicu. Umesto korišćenja tri različita dela tela za oprugu, zasun i polugu, sva tri su spojena u njihovu vilicu", kaže koautor studije Adrian Smit iz Muzeja prirodnih nauka u Severnoj Karolini.

Drakula mravi žive u tropskim krajevima Afrike i Azije. Retko se mogu videti u prirodi, jer žive pod zemljom ili u stablima drveća. Ime su dobili po neobičnom načinu ishrane, koji podseća na nedestruktivni kanibalizam. Odrasli mravi, naime, ne mogu da procesuiraju čvrstu hranu, pa uhvaćenim plenom hrane svoje larve, čiju krv onda sisaju kako bi preživeli. Naučnici ovu pojavu nazivaju "socijalnih želucem".

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.