Izvor: Radio 021, 21.Apr.2021, 15:54

Još jedno Borovičino preduzeće ide u stečaj, borba radnika za neisplaćene zarade beznadežna

Privredni sud u Novom Sadu otvorio je stečajni postupak nad dužnikom "Dunav grupa Agregati" (DGA), sa čime su potonule i poslednje nade oko 300 bivših radnika ovog preduzeća da će ikada naplatiti potraživanja neisplaćenih zarada koje im ova firma u vlasništvu kontrverznog biznismena Dušana Borovice duguje.

Stečaj je otvoren zbog duga od 48,5 miliona dinara koliko DGA nije isplatila Novosadskoj toplani za isporučeni toplotnu energiju i obračunatu kamatu. Na svim akcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Dunav grupe" postoji upisano založno pravo.

Novica Cvetković kapetan broda koji je vodio pregovore u ime zaposlenih u DGA kaže za 021.rs da veruje da zaposleni nikada neće dobiti ono što su svojim radom zaradili i na šta su godinama čekali.

"U suštini te zarade nikada nećemo dobiti, više što nema mogućnosti pošto je sve pod hipotekom", ističe on.

Ne pomaže ni to što je sud u gotovo svim tužbama protiv DGA presudio u korist radnika i naredio isplate zarada. Džaba presude, ako nema od čega da se plati, kaže Cvetković.

Njemu je firma dugovala više od tri miliona dinara. Posle presude koja je doneta pre skoro godinu dana, uspeo je, da pre par meseci naplati otprilike trećinu potraživanja.

"Ogromna sredstva duguje, to su milioni. Neki su dobili deo, ja sam jedan od njih, ali ovo ostalo, tu nema šta, to neće niko dobiti", priča naš sagovornik.

Kako kaže, on je u DGA ostao da radi do prošle godine, za minimalac. "Na ruke" radnici koji ostali nisu ništa dobijali. Nisu, tvrdi, ni zdravstveno imali. Ocenjuje da će možda veći poverioci, kao što su preduzeća, banke i poreska, možda dobiti potraživanja, ali da radnici neće dobiti ni dinara.

"Nema šta da dobiju. Dobiješ presudu, a ne možeš da naplatiš. On je sve to na vreme, kako treba odradio. Osnovao svoju firmu. Vidim njegove brodove, pod njegovim imenom, radi sve normalno. Sve je to na vreme neko uradio, pre radnika. On je sve brodove preneo u svoju firmu, a ostale je prodao", tvrdi Cvetković.

Firma na koju kapetan broda u ovom Borovičinom preduzeću misli je "DMB Shipping" koja se nalazi na istoj adresi na kojoj su se nekada nalazile njegove propale firme. Kako je pokazalo istraživanje 021.rs (opširnije na OVOM LINKU) ovo preduzeće povezano je sa Borovicom, preko ličnih i poslovnih veza.

Kada je Dušan Borovica preuzeo DGA, firma je imala oko 450 zaposlenih, od čega je 300 bilo osoblje na brodovima.

Ovo preduzeće se bavilo eksploatacijom prirodnih agregata, prevozom rasutog tereta i razvozom tečnih naftnih derivata. Posedovalo je i deponije za prodaju peska i šljunka i veliku flotu. Uprkos naporima radnika, protestima i upozorenjima, firma je uništena, a veliki deo imovine oduzet je zbog raznih kredita koji su podizani na osnovu hipoteka. Tridesetak radnika je upravo zbog toga 2012. godine na nekoliko dana blokiralo plovni put Dunava. Mnogi radnici ostali su bez posla.

Ove godine je, inače, na doboš stavljeno i propalo preduzeće "Borovica-transport". Ova firma Novosađanima je poznata po tome što duguje Novom Sadu više od 790 miliona dinara zbog neizvedenih radova na Bulevaru Evrope.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavila Agencija za licenciranje, stečajni upravnik u "Dunav grupa agregati" je Radovan Ivetić. On je, takođe, i Likvidacioni upravnik Zavoda za izgradnju grada Novog Sada, koji je takođe dobio spor protiv Borovica u suđenju za aferu "Bulevar Evrope". O tome kako je Novi Sad propustio da naplati svoja potraživanja u ovom slučaju, čitajte na OVOM LINKU.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.