Joca Amsterdam osnovao udruženje Srpska osuđenička lista

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2016, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joca Amsterdam osnovao udruženje "Srpska osuđenička lista"

Sreten Jocić, poznat i kao Joca Amsterdam, nije tužio državu zbog nezakonitog boravka u pritvoru od tri i po godine zbog slučaja "Pukanić", jer još čeka odgovor Ministarstva pravde da mu se to vreme uračuna u kaznu zatvora koju služi povodom drugog krivičnog dela, rekao je njegov advokat Dragoš Cukavac.

Dok izdržava zatvorsku kaznu, Jocić je osnovao udruženje građana - Srpska osuđenička lista, koja međutim neće izaći na izbore, jer osuđenici imaju samo pasivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biračko pravo - što znači da mogu da biraju, ali ne mogu da budu birani, napomenuo je njegov advokat.

Kada je u pitanju odštetni zahtev, tu još traju pregovori sa Ministarstvom pravde da mu se ili isplati zahtevana odšteta od 60 miliona dinara ili da mu se vreme neosnovanog boravka u pritvoru uračuna u kaznu od 15 godina zatvora koju služi zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine na Olimpu. "Pregovori su još u toku, jer Jocić želi da mu se to vreme uračuna u kaznu, kao što je to slučaj u svim državama Evropske unije", ukazao je njegov branilac.

Prema njegovim rečima, sve evropske države propisuju da se neosnovani pritvor - kada je okrivljeni oslobođen optužbi za jedno krivično delo, uračuna u kaznu za drugo krivično delo za koje je pravosnažno osuđen, jer nijednoj državi nije u interesu da isplaćuje odštete za nesonovani pritvor. Srpski zakoni to pravo još ne poznaju.

Jocićev zahtev je zimus stigao u Ministarstvo pravde. On je prošle godine pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu. Bio je uhapšen 27. aprila 2009. godine i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godine.

Pritvor mu je tada ukinut, ali nije pušten na slobodu već je prebačen u zatvor radi izdržavanja kazne od 15 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine na Olimpu kada je nastradalo više ljudi. Jociću je ta kazna umanjena Zakonom o amnestiji 2012. godine za četvrtinu.

Jocićevo udruženje građana, prema rečima Cukavca registrovano je pre mesec i po dana u Agenciji za privredne registe i predstavlja nevladinu organizaciju sa političkom delatnošću. To udruženje ima Upravni odbor, a predsednik će tek biti izabran. Moguća je i promena naziva u "Pravda i dostojastvo".

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.