Izvor: Radio 021, 19.Sep.2018, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen: milioni dece gladuju upozoravaju nevladine organizacije

„U bolnici koju sam posetila bebe su bile preslabe i da bi plakale", kaže šefica organizacije "Save the Children" (Spasimo decu).

Mohammed Awadh/ Save the ChildrenBeba od 14 meseci, na lečenju zbog neuhranjenosti na klinici u gradu Amran

Još milion dece je u opasnosti od gladi, upozorava organizacija "Save the Children" .

Cene hrane rastu, a vrednost jemenske valute opada zbog konflikta, pa je veliki broj porodica nije u stanju da obezbedi hranu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Još jedna pretnja dolazi zbog borbi oko glavne luke Hudaidah, preko koje dolazi većina pomoći za delove zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Dobrotvorne organizacije upozoravaju da se 5,2 miliona dece u Jemenu suočava sa glađu.

Rat u Jemenu: Deca stradala u napadu na autobus Odvojen od porodice već 60 godina Jemen: Snimak vazdušnog napada koji je prekinuo svadbu

Zašto se vodi rat u Jemenu?

Jemen je opustošen konfliktom koji je eskalirao početkom 2015. godine, kada su pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad većim delom zapadnog dela zemlje i prisilili predsednika Abdrabuha Mansura Hada da pobegne u inostranstvo.

Uznemirena zbog jačanja grupe, koju su videli kao iranskog zastupnika u zemlji, Saudijska Arabija i još sedam arapskih država intervenisale su u pokušaju da se vlada vrati u zemlju.

Kako je to uticalo na stanovništvo?

Zbog rata kasne plate nastavnika i državnih službenika, pri čemu neki ne primaju plate skoro dve godine.

Cene hrane su više za 68 odsto nego kada je počeo rat.

U međuvremenu je jemenski rijal izgubio skoro 180 odsto vrednosti, saopštila je organizacija "Save the Children" (Spasimo decu).

Ranije ovog meseca domaća valuta je pala na najnižu vrednost u istoriji i dodatno opteretila stanovništvo.

Takođe se strahuje i da će luka Hudajadah biti oštećena ili blokirana u sukobima.

Osnovne namirnice koji dolaze preko ove luke su neophodne da bi se sprečila glad i ponovila epidemija kolere koja je prošle godine pogodila milion ljudi.

Šta kaže organizacija "Save the Children" (Spasimo decu)?

„Milioni dece ne znaju kada će dobiti sledeći obrok", kaže direktorka organizacije Spasimo decu, Hele Torning Šmit.

„U bolnici koju smo posetili u Jemenu, bebe su bile preslabe da bi plakale, njihova tela su iscrpljena glađu.

„Postoji opasnost da ovaj rat ubije jednu celu generaciju u Jemenu. Deca se suočavaju sa mnogobrojnim opasnostima - od gladi do bolesti kao što je kolera" rekla je ona.

Početkom ovog meseca organizacija Spasimo decu je saopštila da je 400.000 dece ispod pet godina neuhranjeno i upozorila da više od 36.000 dece može da umre pre nego što napuni godinu dana.

Skoro 10.000 ljudi - od kojih je dve trećine civila - poginulo je, a 55.000 je povređeno u borbama, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.